Vastasyntyneen alhainen verensokeri? Raskausajan diabetes?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Onko kenelläkään vastaavaa? Isokokoisen vastasyntyneen verensokeri oli alhainen, vaikka raskausaikana koskaan pissassani ei ollut sokeria, joten raskausdiabetestä ei epäilty.Voiko vastasyntyneen verensokeri olla alhainen muusta syystä kuin äidin raskausajan diabeteksesta johtuen? Vai kertooko alhainen verensokeri aina vain ja ainoastaan siitä? Voiko raskauden jälkeen jotenkin saada selville, oliko minulla raskausajan diabetes vai palaavatko arvot nopeasti ennalleen?Osaako joku sanoa, millä kriteereillä sokerirasitustestiin mennään eli onko muita syitä kuin sokeri pissassa eli pitäisikö neuvolan seurata muitakin arvoja?Vaikka sitten olisinkin saanut hoitoa raskauden ajan ja insuliinia, onko minulla ja lapsella silti riski sairastua myöhemmin diabetekseen vai olisiko insuliinin ottaminen " poistanut" riskin kokonaan?Kommentit (12)

Vierailija

Ja jos äiti vielä on siinä samalla pitkään syömättä, vauvankin verensokerit ovat matalat. Kolmas lapseni syntyi suunnitellulla sektiolla, mutta leikkaus viivästyi alkuiltaan asti, koska leikkurissa oli ruuhkaa. Olin itse edellisillasta asti syömättä, mutta sain tipan leikkausta odotellessani etteivät verensokerit ihan hirveän alas laskisi. Hoitaja sanoi pitkän syömättömyyden vaikuttavan kuitenkin myös vauvan sokereihin, ja hiukan matalat ne olivatkin vauvan synnyttyä. Lisämaitoa ei onneksi tarvittu, vauva oli hiukan unelias ja häntä joutui herättelemään syömään, mutta sokerit pysyivät riittävän ylhäällä tiheillä imetyksillä.

Vierailija

nuorimmaiseni syntyi 3100g ja maitoni nousi vasta 5.päivänä synnytyksestä. Sairaalassa kannustettiin niin kovin omaan imettämiseen ettei tajuttu että eihän sitä maitoa herunut yhtään! Lapsi alkoi tärräämään ja oli unelias. Alimmillaan lukemat oli 1,7!! lääkäri kävi katsomassa ja määräsi hoitajien antamaan luovutettua maitoa ja useasti syöttämään häntä, sokeritippaakin annettiin että virkosi. kahden tunnin välein mitattiin verensokeri kantapäästä otetulla pienellä pistoksella.Meille lääkäri ei sanonut kuinka alhaalla kulkee vaarallisen lukeman raja, sanoi vain että hyvin alhaalla kävi =/

Minkälaisia lukemia muilla on ollut, muistatteko?

Vierailija

ollut alhainen verensokeri synnytyksen jälkeen. Esikoisella ei ollut mitään vaivaa sokereiden suhteen, syntyi hätäsektiolla (rv40) ja vaivana oli korkea tulehdusarvo.kakkonen oli laiska heti syntyessään, (syntyi viikon yli la) ei jaksanut yhtään innostua imemisestä, meni samana päivänä lastenosastolle sokeritippaan ja sai ensimmäiset maidotkin nenämahaletkun kautta. verensokeri oli alle 2. Oli muutaman päivän tipassa ja " kuntoutui" todella hyvin.tämä kolmas meni osastolle sokeritippaan vasta parin päivän ikäisenä, (syntyi rv36 sektiolla) sokereita mitattiin ahkerasti heti synnyttyään, mutta vauva oli taas laiska syömään, maitoa kyllä tuli tulvimalla. Pullosta sai omaani maitoa lisäksi, mutta sitkeästi sokerit pysyivät alhaisina. Pari paäivää tipassa ja taas mennä porskutettiin. tässä oli kyllä osasyynä vauvan enenaikaisuus.mulla ei ole koskaan ollut pissassa mitään sanomista, eikä verenpaineet ole heitelleet, painoakin on tullut kohtuudella enkä koskaan ole ollut ylipainoinen. suvussa esiintyy kylläkin diabetestä, mutta minulta sitä ei ole koskaan tutkittu.sitä ihmettelen että miksi monille vauvoille tuputetaan maitoa lisää kun helpommin sokerit saa normalisoitumaan tipalla, eikä se mahalaukku turhaa veny vielä noin pienellä. toki kuormittaahan se lastenosastoa.Vierailija

Meillä kuopus oli reilu 4700 g. Esikoinenkin oli iso, muttei ihan noin iso. Kummallakaan kerralla raskausaikana ei ole pissassa ollut poikkeamia ja koska olen painoltani ihan normaali, ei sokerirasitustestiä raskausaikana tehty. Esikoisen kanssa ei ollut verensokereiden suhteen ongelmia, mutta kuopuksen kanssa arvot romahtivat heti synnytyksen jälkeen. Pyörivät muistaakseni juuri tuossa alle kahden-kolmen hujakoilla. Lisämaitoa lapselle syötettiin hurjaa tahtia vuorokauden ympäri ja toisen päivän lopussa sokerit saatiinkin sitten normaalille tasolle ja imetyskin pääsi alkamaan. Kolmantena päivänä lisämaitoa ei tarvinnut enää antaa.Alku oli karu, kun lasta pisteltiin vuorokaudet ympäri ja imetys meni ihan piippuun, kun tuttipullolla piti yrittää ahtaa sisään suuria määriä maitoa, mutta onneksi mitään vakavampaa ei kuitenkaan ollut ja tilanne tasaantui nopeasti.Hoitajat olivat ihmeissään lapsen yllättävän suuresta koosta, kuten neuvolan väkikin. Lapsi oli paljon suurempi kuin etukäteen oli arvioitu. Kätilöt kyselivät toistuvasti oliko minulla ollut ongelmia sokereiden kanssa. Kommentit vaihtelivat kätilöstä riippuen, mutta selväksi tuli, että jos vielä tulen raskaaksi, on oltava tarkkana, etten yritä synnyttää alakautta liian isoa lasta.Neuvolaterkkari puolestaan kertoi, että Kätilöopistolta on tullut uudet ohjeet, joiden perusteella kerran suuren lapsen synnyttänyt nainen joutuu/pääsee automaattisesti sokerirasitustestiin. Hänen mukaansa ei pitäisi olla mahdollista, että pissat olisivat olleet puhtaat ja kuitenkin olisi ollut raskausajan diabetes.En tiedä näistä tarkemmin, mutta olin pitkään synnytyksen jälkeen huolissani, kuulunko tietämättäni johonkin riskiryhmään diabeteksen suhteen. Kuukausien kuluessa huoli on väistynyt. Normaaleilla elintavoilla kun elää, eiköhän se riitä. :)Mutta jos joku tietää jotain faktoja asiaan liittyen, kuulen minäkin ne mielelläni.Terv. Tituliini

Vierailija

Meidän kolmesta lapsella kahdella on olleet matalat verensokerit synnytyksen jälkeen, arvoja en tosin muista. Esikoisella mitattiin koska oli niin pieni (2820g) ja kuopuksella taas koska minulla todettiin tuo gestaatiodiabetes rv:lla 36 ja koska hän oli iso 4400 g.Minulla ei myöskään ollut kuopusta odottaessani koskaan pissassa sokeria tai muutenkaan mitään riskitekijöitä gestaatiodiabetekseen joten sokerirasitusta ei rutiinisti tehty. Yllätys oli melkoinen viimeisellä neuvolalääkärikäynnillä kun lääkäri totesi että lapsivettä on paljon ja että vauva on iso. Olin dieetillä viimeiset viikot mutta vauva kyllä kasvoi siitä huolimatta vielä ihan normaalisti eli n. 200-250 g/vk.

Käsittääkseni gestaatiodiabetes ei lisää lapsen tulevaa riskiä sairastua II tyypin diabetekseen vaan synnyttäjän kylläkin, ehkä jopa 60 %. Näin minulle ainakin kerrottiin että vauvalle siitä ei olisi muuta haittaa kuin että kasvaa isoksi.Kävin uudessa sokerirasituksessa nyt kun synnytyksestä oli kulunut vuosi ja sokeriarvoni olivat täysin normaalit. Luulisin että synnytyksen jälkeen asiaa ei voi enää todeta mutta täysin varma en asiasta ole.

Vierailija

Esikoinen oli sairaalassa sokeritipassa n. viikon ennenkuin sokerit nousivat. Esikoisen odotusaikana kävin sokerirasituksessa, joka oli ihan normaali. Sen jälkeen ei sokereita mitattu ja pissa aina puhdas.Käsittääkseni ylipaino on yksi syy jonka vuoksi rasituskoe tehdään, ainakin mulla oli.Toisen raskausaikana tehtiin taas rasitustesti, joka oli normaali. Lisäksi mittasin kotona sokeriarvoja ja ne olivat aina tosi hyvät. Silti toisella lapsella oli myös hypoglykemia syntymän jälkeen. Joutui olemaan sairaalassa melkein kaksi viikkoa ennenkuin sokeriarvot pysyivät ylhäällä.Molemmat lapset olivat isoja viikkoihinsa nähden syntyessään. Esikoinen rv 36+3 paino 3355g ja nuorempi rv 36+5 paino 3455g. Meillä yksi mahdollinen syy hypoglykemiaan on siis tuo lievä ennenaikaisuus.En muista kuinka matalalla esikoisen arvot kävivät, mutta nuoremmalla oli 2h syntymän jälkeen 1.8 ja vauhdilla vietiin teholle/tarkkailuun suoraan salista.Mulle sanottiin, että jos vielä kolmanne lapsen saatte, on suuri todennäköisyys, että taas sama juttu! Ja luultavasti aina joka kerralla hiukan hankalampi. Yritin kysellä onko myöhemmin diabetesriskiä, mutta kuulemma ei.

Vierailija

Pissat voi olla puhtaat koko raskausajan ja silti olla raskausdiabetes. Mulla ei ollut mitään riskitekijöitä, mutta n. rv 33 oli kerran hetken pissassa vähän sokeria ( ei siis koskaan ennen, eikä koskaan sen jälkeen). Onneksi laittoivat heti kuitenkin rasitustestiin ja siinä oli kaksi arvoa koholla ja kolmaskin melkein, eli ihan selvä tapaus. Nyt oli sitten painoarvio rv 38 3800g.

Vierailija

Itse synnytin esikoisena 4,6kg potran pojan. Koska vauva oli yli 4,5kg joutui hän sokeriseurantaan, eli sokeriarvoja tarkkailtiin tietty aika. Olivat ihan normaalit.Minulta itseltäni otettiin 2vrk synnytyksestä paastosokeri. Eli illalla hoitaja kävi sanomassa, että nyt ei saa enää juoda/syödä ja aamulla otettiin paastoarvo. Arkena (tuo tapahtui sunnuntaina) olisi otettu sokerirasitus, mutta viikonloppu sotki ja ottivat vain paastoarvon. Neuvolasta sain myöhemmin kuulla, että ainakin täällä otetaan aina vasta synnyttäneeltä äidiltä tuo paastoarvo tai tehdään sokerirasitus pari-kolme päivää synnytyksestä, jos on synnyttänyt yli 4,5kg vauvan. Puhtaat arvot raskausaikana pissakokeissa ei kerro koko totuutta. Eli toisin sanoen voi olla piilevä raskausdiabetes. Mulla tuo paastoarvo oli ok ja hoitajat meinasi, että tuskin on ollut häikkää.Kun aloin odottaa kuopusta jouduin automaattisesti sokerirasitukseen rv 27 paikkeilla. Arvot oli hyvät. Kuopus syntyi rv 38 ja oli 4,1kg. Olisi täysiaikaisenakin siis ollut vähän pienempi kuin esikoinen, mutta kumminkin tuollainen kivan kokoinen ;) Tältä vauvalta ei sitten otettu enää sokeriarvoja synnärillä, vaan sai olla rauhassa piikeiltä.

Vierailija

Sanoit, että vastasyntyneesi oli isokokoinen, kuinkakohan iso? Sairaalasta riippuen kaikilta vastasyntyneiltä, jotka ovat alle n. 2800-3000g tai yli 4500-4700g seurataan verensokereita juuri sen vuoksi, että heillä riski alhaiseen verensokeriin on suurentunut. Jos vauvaasi on seurattu juuri tuon ison koon vuoksi, on hyvin mahdollista, että alhainen verensokeri on johtunut nimenomaan vauvan suuresta koosta eikä siitä, että sinulla olisi ollut tietämättäsi raskausajan diabetes.Neuvoloissa paikkakunnasta riippuen tehdään sokerirasitus äidille, jos äidin bmi on yli 25-27. Samoin, jos ikää on yli tietyn rajan, mutta nämä rajat siis vaihtelevat paikkakunnittain. Ja tietenkin jos pissassa todetaan sokeria. Myös rasitukseen pääsee, jos aiemmin on synnyttänyt yli 4500g painavan lapsen tai jos aiemman raskauden aikana ollut gestaatiodiabetes.Toivottavasti tämä selvensi ainakin vähän..

Vierailija

Eli sokerirasitus pitää tehdä mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen, jotta sen tulos olisi vielä pätevä. Eli myöhemmin otettu ei enää päde.

Vierailija

Meillä nuorimmalla oli verensokeri alhaalla synnyttyään, 4260g oli syntymäpaino pojalla. Automaattisesti ei mitattu vaan tarkkasilmäinen lastenhoitaja poika pestessään ja pukiessan huomasi oireet ja mittasi.

Sai heti lisämaitoa ja sokerit alkoi nousta. Mutta tarvtisi sitä lisämaitoa osastollakin ennen kuin oma maitoni kunnolla nousi.Olin käynyt sokerirasituksessa odotusaikana(edelliset kaksi 4,5 kiloisia) mutta siinä ei ollut mitään häikkää, samoin pissa oli aina puhdas ja minulla oli kotona sokerimittarikin ihan mielenkiinnosta ja arvot olivat enemmänkin alakanttiin kuin liian ylhäällä. Tiedä sitten johtuiko siitä?Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat