Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Onko kellään muulla kokemusta neurologian poliklinikalla käymisestä? Kävimme 1,5-vuotiaan yöllisten kirkumiskohtausten vuoksi lääkärissä tutkituttamassa korvat ja kun ei mitään ilmeistä vikaa löytynyt, lääkäri laittoi lähetteen lasten neurologain poliklinikalle tutkimuksiin. Nyt mietityttää, mitä siellä poliklinikalla sitten tehdään ja onkohan se varmasti ihan tarpeellista..

Kommentit (14)

Ahaa.. Joo no ei ihan samoja meillä vaikka aika raivoisasti itkee kyllä meilläkin jos takaisin laskee omaan sänkyyn ja jotenkin ajattelen, että uninen, sekava, väsynyt jne.. ei tiedä mitä haluaa, kiukkuaa mutta rauhoittuukin.Soitahan vain ja kysy. Eivät varmaan erikoisempia ekalla kerralla tee, perustutkimuksia, kyselyä ja juttelua ja siltä pohjalta jatkot. Yhdessä vanhempien kanssa ne yleensä sen jatkon määrittelevät.Jaksamista sinne öihin!

Minkä takia noita yöllisiä itkukohtauksia tutkitaan on se, että niiden taustalla voi olla epilepsia. Lääkäri on tehnyt aivan oikein tehdessään lähetteen neur-polille erikoislääkärin arvioon. Epilepsia on harvinainen, mutta mahdollinen oireiden aiheuttaja ja kohtausten välillä lapsi on täysin normaali. Lapsuuden epilepsia voi alkaa juuri noilla "omituisilla" yöllisillä itkukohtauksilla. Hoidettuna epilepsian ennuste on hyvä, hoitamattomana huono.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voisin kuvitella, että ensimmäisellä kerralla tapaatte siellä neurolla hoitajan ja sen jälkeen lääkärin, joka tekee neurologisen perustutkimuksen ja kyselee teiltä tarkemmin noista yöitkuista. Sen jälkeen todennäköisesti vasta päätetään tarvitaanko jotakin jatkotutkimuksia. Lääkärin käynti vastaa ihan tavallista lääkärikäyntiä, saattaa olla kestoltaan vähän pidempi. Erityisen stressaava se ei ole, joten huoli pois :)

Joo ehkä se lähete johtui siitä, että lapsi on raivonnut parisen viikkoa päivisin ja kieltäytynyt yhtäkkiä päiväunista. Ja ne yötikut ei oo ollu mitään sellasta ihan tavanomaista. Kirkuminen oli siis just sellasta kun sisukaluja väännettäs ympäri ja lapsi aivan tavottamattomissa sen ajan. Ja näitä "kohtauksia" tuli kun laitettiin makuulleen ja kun heräs (yöllä tai aamulla). Ja siis pidemmän aikaa ja useamman kerran yössä.Meillä nyt kuitenkin kävi niin, että kun aika polille tuli, lapsi olikin jo nukkunut muutaman "normaalin" yön, eli itkeskeli kyllä usean kerran yössä, mutta ei sellasia aivan tajuttomia kohtauksia. Niinpä peruimme ajan (kun alunperinkin epäilytti, onko hiukan liioittelua).

Meillä tyttö 1v5kk ja sai tuollaisia kohtauksia -tosi kuvailemaasi lievempänä- n. 1v3kk paikkeilla. Yöllä, puolen yön jälkeen, en muista tarkalleen aikaa, alkoi huutamaan oudolla äänellä. Ei siis tavallisella itkuäänellä. Saattoi olla silmät auki tai kiinni, mutta aina kun tuo kohtaus tuli, niin mikään ei auttanut.Luin näistä kohtauksista sitten lastenhoitokirjasta ja ovat kuulemma yleisiä juuri 1-2 vuoden iässä ja johtuvat hermoston kehittymisestä. Ilmeisesti ovat siis eri juttuja kuin hieman vanhempien lasten kauhukohtaukset? En tiedä tosin..

Sen olen kyllä huomannut, että jos on kovin toimintatäyteinen päivä niin öisin itkee enemmän, mutta ne itkut ovat tyystin erilaisia ja tyyntyvät kun sivelee selkää tms.En tiedä miten tuttuja nämä ovat lääkäreille, no lastenlääkärin nyt ainakin pitäisi tietää!?? Ehkä on ihan hyvä, että menette tutkimuksiin. Ei ainakaan jää mietityttämään asia.

Meillä oli esikoisen kanssa samaa reilu vuoden iässä. Ajateltiin (keskusteltuani muiden äitien kanssa) että ovat ns. kauhukohtauksia, joita yöllä voi tulla. En muista johtuuko jostain tietystä aivojen osan kehittymisestä, mutta kai jotain sinne päin. Tyttö huusi reilu puoli tuntia selkä kaarella, ilman mitään kontaktia mihinkään. Ei kuullut tai nähnyt mitään. Ihan sama mitä teki, pitikö sylissä vai ei, puhuiko, oliko valot, mikään ei auttanut. Meillä tuli usein siinä kahden aikaan yöllä. Ei joka yö, mutta pahimmillaan monta kertaa viikossa. Oli tosi kauheita, ja erityisen hirveää oli jos mies olis yötä pois kotoota. Jotenkin pelottavaa kun ei saa mitään kontaktia.Nämä kuitenkin ovat ihan normaalia kehitystä, eivätkö auheita mitään pahaa. Meillä tyttö ei edes aamulla tiennyt itkeneensä yöllä.Stemppiä ja jaksamista, kyllä ne ohi menevät.

Tiip

Jos niitäkin sitten jatkuu kamalan kauan, syy on kyllä hyvä tutkia. Ja kauhkohtauksen aikanahan ei kannata yrittää lasta syliin, paniikkiin suorastaan saattaa lapsi siitä mennä.

Ne tosiaan voi olla kauhukohtauksiakin. Sain kuitenkin sen käsityksen, että ne on yleisempiä 3-4-vuotiailla ja ihan normaalisti niitäkään ei pitäs tulla monta kertaa yössä ja joka yö. Mutta katotaan nyt sitten.

tyypillisiä NIMENOMAAN 1.5v iässä.

Silloin lapsi alkaa näkemään unia, pelottaviakin enemmän..

Mutta normaali kehitys vaihe.En nyt tarkoita kovin kritisoida lääkärin ammattitaitoa..

Mutta lapsenne rauhoittuu siis 30-1h päästä??Mielestäni tuo kuulostaa lähinnä, lapsen ikä huomioiden, ihan normaalilta!Verrattuna lapsen joka herää huutamaan esim kl 2 yöllä ja rauhoittuu vasta 7 aamulla ja ikää on lähes 2v... ( tutun lapsi).Eli itse en hätiköisi ja veisi lasta vielä pelkästään tuolla perusteella lisätutkimuksiin. Mutta tokihan on hyvä tutkia, saa ainakin rauhan.Mutta jos peruste on pelkästään tuo 1h huuto öisin, mietityttää millä perusteella lääkäri voi tehdä lähetteen.En tarkoita vähätellä asiaa, varmasti on rankkaa teille ja lapselle!!

mutta niistä yöitkuista kyllä on..Ja siksi tässä sinulle kirjoitankin :) Kun mieleni heräsi kysymään, että minkälaisia nuo itkut teillä on? Nukkuuko alkuyön rauhassa?Meillä on nyt reilun vuoden ikäinen ja hän itkee aika paljon tai on alkanut itkeä. Itse epäilen tässä korvia ja kaikkea eroahdistuksen välillä.. siis että jos hänen vain tarvii yölläkin äitiä itkeskellä tms. en tiedä mikä on. Ei oikeastaan itke janoa eikä mitään selkeää syytä mutta kovasti itkee. Alkuyö menee rauhassa mutta sitten alkaa aamuyöstä se itku..Mikä oli se syy miksi laittoi sinne neurologille?Ja luulisin että tuolla neurologin vast.otolla lähinnä katsotaan että otetaanko aivosähkökäyrää tms. tai seurataanko sitä unta, näin on tuttavan lapselle tehty, ei mitään isoja tutkimuksia sinänsä ole ne. Siinä selvisi esim. että unta piti siirtää, aiemmin mennä nukkumaan niin yöt rauhoittuivat ja tämmöistä mutta en tiedä sen tarkemmin, kuinka herkästi ne tekevät niitä tutkimuksia.

Välillä pari kertaa viikossa, sitten taas viikkojen-kuukausienkin taukoja. Liittyvät tietääkseni mielikuvituksen kehittymiseen. Meillä huudot alkoivat aina n. 2h nukkumaanmenosta. Kestoltaan n.20 min. Häntä ei saanut koskea eikä edes katsoa. Sitten usein viimein sain tulemaan syliin ja siihen nukahti. Kannattaa vain pitää itse hermot kasassa, itse ainakin meinasin välillä hermostua, varsinkin kun samassa huoneessa nukkui pikkusisko. Silloin mies tuli huoneeseen ja mä menin vetää henkeä. Oli rassaavaa, mutta onneksi ohimenevä vaihe.

No meillä on ollu kyseessä vähän omituiset yöitkut kylläkin. Sellaiset että tyttö on yhtäkkiä alkanut yöllä kirkumaan ja jatkanut sitä 30min-1h riippumatta siitä mitä me olemmem tehneet. Siis ei rauhoitu vaikka menemme paikalle ja otamme syliin. Näiden yöitkujen lisäksi on päivisin vastustanut raivokkaasti päiväunille menoa ja saanut melkoisesti raivareita muutenkin.

Ehkä soittelen sinne polille ja kysäsen vielä, mitä tutkimuksia siellä sitten tehdään. Lähinnä nyt vain mietin, jos nuo yöhuudot johtuu psyykkisisistä syistä (että tyttö vain niin herkkä tms), niin ei varmaan helpota, jos mennään johonkin tosi stressaaviin tutkimuksiin.

ovat juuri tyypillisiä reilu vuoden ikäisillä. Me kyllä otettiin syliin, ei asiaa pahentanut, ei kyllä usein helpottanutkaan. Pystyi ainakin estämään ettei iske päätä pinnoihin tms. Vaikka eihän pinniksessä kyllä mitään terävää onneksi ole. En olisi pystynyt katselemaan vierestä tekemättä mitään.Tiip

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
tyypillisiä NIMENOMAAN 1.5v iässä.
Silloin lapsi alkaa näkemään unia, pelottaviakin enemmän..
Mutta normaali kehitys vaihe.

En nyt tarkoita kovin kritisoida lääkärin ammattitaitoa..
Mutta lapsenne rauhoittuu siis 30-1h päästä??

Mielestäni tuo kuulostaa lähinnä, lapsen ikä huomioiden, ihan normaalilta!

Verrattuna lapsen joka herää huutamaan esim kl 2 yöllä ja rauhoittuu vasta 7 aamulla ja ikää on lähes 2v... ( tutun lapsi).

Eli itse en hätiköisi ja veisi lasta vielä pelkästään tuolla perusteella lisätutkimuksiin. Mutta tokihan on hyvä tutkia, saa ainakin rauhan.

Mutta jos peruste on pelkästään tuo 1h huuto öisin, mietityttää millä perusteella lääkäri voi tehdä lähetteen.

En tarkoita vähätellä asiaa, varmasti on rankkaa teille ja lapselle!!

Ääliö. On taas asiantuntija tässä.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat