Vierailija

Huolestutta se että,minulla oli aika stressaava ja ahdistava raskaus!Vauva on terve 3,400 kiloinen,rauhallinen!Pitäisikö minun olla huolissaan että minun stressi on vaikutanut tai voi vaikuttaa vasta aikuisiässä?

Onko totta että raskauden aikainen stressi ehkä yhteydessä skitsofreniariskiin?

Sivut

Kommentit (26)

Älä huoli asioista joille et mitään enää voi. Tuskin stressisi on vaikuttanut vauvaasi mitenkään. Anna rakkauttasi ja aikaasi hänelle nyt, kun hän on syntynyt. Kaikki menee hyvin, kunhan vaan et nyt stressaa vauvaasikin omalla huolellasi :) Vauvat reagoi vahvasti äidin vointiin, hän on osa sinua vielä kauan. Luulee olevansa :)

Jos et saa helpotusta näistäkään vastauksista epäilyihisi, kannattaa puhua asiasta neuvolapsykologille. Kärsit ehkä itse posttraumaattisesta stressireaktiosta ja sillä voi olla nyt vauvan synnyttyä enemmän vaikutusta sinun ja vauvan hyvinvointiin kuin raskaudenaikaisella stressillä. Oletko kovin ahdistunut lapsesi hyvinvoinnista?Oikeasi, en kuvailusi perusteella usko hetkeäkään, että vauvallasi olisi jotain negatiivisia seurauksia kokemastasi stressistäsi, lapsi syntyi hyvän kokoisena ja on rauhallinen. Se kyllä kertoo, ettei mitään huolestuttavaa ole vauvan voinnissa tai stressivasteessa.5

Mutta vauvan aivot kehittyvät hyvin voimallisesti ensimmäiset kolme vuotta, joten vaikka olisit ollut stressaantunut koko raskausajan, ei sen vaikutusta kannata yliarvioida. Ensimmäisten vuosien kokemuksilla (esim. kiintymyssuhde äitiin tms. ensisijaiseen hoitajaan) on paljon enemmän vaikutusta. Kun vauva syntyy, sillä on tietyt aivojen synapsiyhteydet olemassa. Jos vauva saa läheisyyttä ja hoivaa, nämä tietyt kokemukset vahvistavat tiettyjä synapseja jotka vaikuttavat vauvan persoonallisuuteen ja aivojen rakenteeseen. Käyttämättömät synapsit häviävät - jos vauva ei koe väkivaltaa tai piittaamattomuutta ja jos muutenkaan aistivirikkeitä ei ole liiaksi (ei liikaa ohjelmaa, melua yms. joka aiheuttaa stressiä), niin vauvan stressivaste pysyy "hyvänä" ja voimistuu, oli lähtötilanne mikä tahansa (raskauden aikainen stressi tai perintötekijöiden vaikutus stressivasteeseen).Onko lapsesi nyt jotenkin tavattoman vaikeahoitoinen - vaikeasti rauhoitettava esimerkiksi - huutaa tuntikausia eikä rauhoitu sylissäsi?Kyllä ne raskauden aikaisen stressin vaikutukset näkyvät jo nyt temperamentissa jos ovat näkyäkseen, eivät ne ilmene joskus aikuisena kuin salama kirkkaalta taivaalta.JA muista tosiaan, että aivot kehittyvät nämä ensimmäiset vuodet tosi voimallisesti sekä koko lapsuusiän niin että raskausaika on vain hyvin pieni osa siitä mikä vaikuttaa lapsesi persoonallisuuteen ja stressivsteeseen. Se ratkaisee mitä tapahtuu syntymän jälkeen.

on varmaan aika luonnollistakin, että tunteet mylläävät kun raskaus on viimein ohi. Onko sinulla mahdollisuutta (tai onko apua), jos saat olla hetken aikaa aivan yksinäsi?

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat