Vierailija

sikiön kasvuhidastumasta,onko kenelläkään kokemuksia sikön kasvun hidastumisesta?itselläni raskausviikolla 28 painoarvio 1150g(norm.kokoinen) ja nyt rv.33 painoarvio ultrassa vain reilu 1600g.onko kenelläkään vastaavia kokemuksia,mistä on johtunut ja onko sikiössä todettu jotain vikoja ja minkälaisia?voiko kasvuhidastumaa olla jossain vaiheessa ihan normaalisti ja sen jälkeen paino lähtisi nousemaan ihan normaalisti?jos tälläistä on jollain esiintynyt niin onko syntynyt lapsi ollut ihan terve?

Kommentit (4)

4. lapsen kohdalla sain lähetteen ultraan n. vkolla 34-35 neuvolalääkärin kiinnitettyä huomiota sf-käyrän laskusuuntaan. Ultrassa kaikki vaikutti olevan kunnossa ja syntymäpainoarvioksi kerrottiin 3100g. Odotus jatkui normaalisti tästä eteenpäin.

Rv 41+4 lähdin käväisemään (siis oman luuloni mukaan) synnytyslaitoksella lievähköjen supistusten vuoksi. Muut lapsemme olivat syntyneet laskettuna aikana n. 3 päivän tarkkuudella. Laitoksella ehdin olla antureissa tarkkailtavana n. kaksi minuuttia, kun kätilö ryntäsi paikalle lääkäriä kutsuen ja päädyin kiireelliseen sektioon sikiön hidastuneen sykkeen vuoksi.

Sektion jälkeen todettiin lapsella olevan hidastunut kehitys ja syntymäpaino oli 2470g. Tyttö on nyt 5kk vanha ja ottanut kaikessa suhteessa ikäisensä 'kolleegat' kiinni.

Meillä huomattiin vasta rv 36, että sikiön kasvu on selkesti hidastunut/pysähtynyt. Sain lähetteen tutkimuksiin, joihin en koskaan ehtinyt. Poika lähti syntymyään rv 36+6 ja syntyi pienipainoisena viikkoihin nähden (45cm, 2100g). Synnytys oli normaali alatiesynnytys. Istukka oli erittäin pienikokoinen, mutta ei esim. kalkkeutunut. Aluksi poikaa tutkittiin mm. suurten aukileiden vuoksi, mutta mitään ei ole koskaan diagnosoitu eli terve poika on. Aluksi syöminen oli vaikeaa, mutta sekin rupesi ensimmäisen kuukauden jälkeen sujumaan kohtalaisesti. Nyt 1,5 vuotiaana poika on saanut pituudessa ikätoverinsa kiinni, painoa on edelleen vähänlaisesti. Taidot laahaavat hieman ikäodotusta jäljessä, mutta eivät pahasti (ja johtuuko tämä edes pienipainoisuudesta, niin sitähän emme tiedä).Useimmitenhan kait sikiön pienipainoisuus viikkoihin nähden johtuu istukan toiminnasta. Sitä saadaan tutkittua tarkastelemalla istukan virtaukset. Jos sikiön kasvu on selkeästi liian vähäistä, synnytys pyritään käynnistämään heti kun se vain on mahdollista, koska vauvalla on silloin mahan ulkopuolella paremmat mahdollisuudet tulla ravituksi kuin kohdussa. Pienipainosena viikkoihin nähden syntyneillä (voivat siis olla täysiaikaisiakin) ja keskosilla (jotka siis ovat viikkoihin nähden oikean painoisia, mutta vain syntyneet ennen rv37 alle 2500g painoisina) on tietenkin erinäisiä riskejä kehityksen suhteen, mutta sekin on sitten kovin yksilökohtaista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hei mannai!

Kaverini toista lasta tarkkailtiin juuri painon vaihteluiden takia: oli välillä liian pieni ja joskus taas jo liian suuri. Jossain vaiheessa jopa huolestuttiin vaavin pienestä koosta, mutta syntyessään hän painoi reilut 4kg ja terve poika oli! Ehkä paino/koko arvio ei aina vastaakaan todellisuutta.

Meillä esikoisella myös kasvuhidastuma, johtui todennäköisesti minun kilpirauhasen liikatoiminnasta ja siihen käytetystä lääkityksestä, minulla esioisen kohdalla oli myös lievä raskausmyrkytys, joka saattoi asiaan vaikuttaa. Esikoinen oli syntyessään 2800g ja 46cm, syntyi rv 39+0. Ja on siis täysin terve lapsi. Ja on kasvanut ihan normaalisti syntymän jälkeen. Tätä toista raskautta on nyt myös seurattu tihennetysti äitiyspoliklinikalla, mutta kasvuhidastumaan ei tällä kertaa ole, eilinen arvio oli jo 2900g ja syntymäpainoarvioksi tuli 3500g.nanne rv 37+5

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat