Terveydenhuollon oikeusturvakeskus rikkonut hankintalakia o_O

Vierailija

"Tarkastusvirasto: Teon hankintatoimessa pahoja puutteita

http://www.mediuutiset.fi

Harri Junttila

21.5.2008, 13:40Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) moitti viime viikolla julkishallintoa sähköisten tunnistuspalvelujen huonosta kehittämisestä. Ratkaisut ovat olleet taloudellisesti epäonnistuneita. Toiminta ei myöskään ole noudattanut hankintalainsäädäntöä, mistä moitteita sai erityisesti Terveydenhuollon oikeusturvakeskus Teo.Teon tietohallintopäällikkö Jari Malmberg, kuinka vastaatte tarkastusviraston kritiikkiin siitä, että Teo ei ole noudattanut hankintalainsäädäntöä?Tässä on kysymys lähinnä tulkintaeroista siitä, onko lainsäädäntöä noudatettu vai ei. Teo perustaa hankinnat kokeilutoiminnan kautta tulevaan rahoitukseen. Valvontaviraston kanta on, että tämäntyyppisiä järjestelmän kehitykseen liittyviä hankintoja ei vanhan hankintalain nojalla pysty tekemään.On totta, että meillä on ollut puutteita hankintatoimessa tapahtuneessa kirjaamisessa. Tulkintaerosta huolimatta suhtaudumme asiaan vakavasti, ja noudatamme säännöksiä.Kuinka tämä koko ongelmavyyhti on päässyt syntymään?Syy on siinä, että tätä tunnistamis- ja varmennetehtäviä ei ole valtiolla annettu yhden viraston tehtäväksi. Sen vuoksi on jouduttu tekemään hallinnonalakohtaisia ratkaisuja. Tämäkin ongelma olisi vältetty, jos alunperin olisi päätetty, että valtio hoitaa yhdellä tavalla tunnistus- ja varmenneasian. Me kehitämme varmennejärjestelmää siksi, että terveydenhuollon ammattihenkilöiden osalta sitä ei ole.Jatkaako Teo terveydenhuollon varmenteen kehittämistä?Tämä on lakisääteistä toimintaa, joten kyllä jatkamme. Otamme huomioon VTV:n kommentit ja neuvottelemme sosiaali- ja terveysministeriön kanssa, miten asiassa jatketaan. Järjestelmän käyttöönotto alkaa lokakuun puolivälissä Turussa ja Kotkassa.Valtiontalouden tarkastusviraston ylitarkastaja Tomi Voutilainen, mitä Teo on tehnyt väärin?Teo ei ollut kilpailuttanut hankkimaansa järjestelmää, vaan liittyi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin järjestelmään, joka on hankintalain vastaista. Tämän jälkeen Teo suoraan hankki kyseessä olevan järjestelmän itselleen, mikä myös on hankintalain vastaista. Tarkastuksen kestäessä Teo sai tiedon menetelmän ongelmallisuudesta hankintalakiin nähden, mutta he jatkoivat siitä huolimatta. Teosta kerrottiin, että he kilpailuttavat hankkimansa järjestelmän jälkikäteen.Lisäksi osa hankintaan liittyvistä sopimuksista on tehty sähköpostilla, joten meille on epäselvää, mitä on sovittu. Teon toiminta on harvinaisen sekavaa, ja sen hankintamenettelyssä on pahoja puutteita."

Kommentit (8)

Vierailija

"Teo ei ollut kilpailuttanut hankkimaansa järjestelmää, vaan liittyi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin järjestelmään, joka on hankintalain vastaista. Tämän jälkeen Teo suoraan hankki kyseessä olevan järjestelmän itselleen, mikä myös on hankintalain vastaista. Tarkastuksen kestäessä Teo sai tiedon menetelmän ongelmallisuudesta hankintalakiin nähden, mutta he jatkoivat siitä huolimatta. Teosta kerrottiin, että he kilpailuttavat hankkimansa järjestelmän jälkikäteen.Lisäksi osa hankintaan liittyvistä sopimuksista on tehty sähköpostilla, joten meille on epäselvää, mitä on sovittu. Teon toiminta on harvinaisen sekavaa, ja sen hankintamenettelyssä on pahoja puutteita."Miten tuollainen virasto saa edes valvoa ammattihenkilöitä, jos virastossa ei ole edes perusasiat kunniassa, vaan korruptio näyttää rehottavan miten sattuu?!

Vierailija

jos kenenkä tulee noudattaa lakeja vähintään yhtä pilkuntarkkaan kuin mitä vaativat muilta. On täysin kestämätöntä, jos TEO itse ei edes kehotettuna ole muuttanut käytäntöjään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat