Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Raskaus oikeutti tamperelaisopettajan siirtymään hoitovapaalta äitiysvapaalle

Julkaistu: 21.5.2008 22:00Mikko Paakkanenhelsingin sanomatTampereen kaupunki ja sen palveluksessa oleva opettaja ovat päässeet sopuun vuosia jatkuneessa kiistassa siitä, saako hoitovapaan keskeyttää, jos tulee uudelleen raskaaksi.Opettajan oikeustaistelu aiheutti sen, että muuallakin tulkitaan lakia uudella tavalla. Nyt raskaus oikeuttaa siirtymään hoitovapaalta äitiysvapaalle.

Opettaja tuli raskaaksi ennen hoitovapaansa alkamista 2004 ja pyysi työnantajaa lyhentämään hoitovapaata. Töihin paluu olisi tuonut paremmat etuudet äitiysvapaalla.Työnantajan kieltäydyttyä nainen pyysi hoitovapaan keskeyttämistä siirtyäkseen suoraan äitiysvapaalle. Näin hänen miehensä olisi saanut oikeuden hoitovapaaseen. Työnantaja kieltäytyi tästäkin.Nainen vei asian käräjille. Hän katsoi, että häntä syrjittiin sukupuolen perusteella.Siihen asti suomalaiset oikeudet olivat katsoneet, ettei uusi raskaus ole sellainen perusteltu syy, joka oikeuttaa hoitovapaan keskeyttämiseen. Nyt asiaa kuitenkin tarkasteltiin tasa-arvokysymyksenä.EY-tuomioistuin tulkitsi pykäliä naisen eduksi viime syksynä. Tuomion mukaan hoitovapaan saa tietyissä tilanteissa keskeyttää raskauden takia.Tuomion jälkeen kaupunki katsoi, ettei riitelyä käräjillä kannata jatkaa. Se suostui maksamaan naiselle 5 000 euroa tasa-arvolain hyvitystä, runsaat 2 800 euroa korvausta palkanmenetyksestä ja runsaat 10 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Työministeriön lainsäädäntöjohtajan Tarja Krögerin mukaan EY-tuomion jälkeen on työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa todettu, että lakeja pitää tulkita uudella tavalla.Nyt hoitovapaalta saa raskauden takia siirtyä suoraan äitiysvapaalle, mutta ei takaisin töihin, Kröger sanoo.Se, maksetaanko osasta äitiyslomaa palkkaa, riippuu kunkin alan työ- tai virkaehtosopimuksesta. Eräillä aloilla vaaditaan palkan saamiseen, että on töissä juuri ennen kuin jää äitiysvapaalle. Muutoin saa äitiyspäivärahaa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat