Seuraa 

Olemme mahdollisesti lähivuosina rakennuttamassa omakotitaloa. Kiinnostaisi tietää mitä kaikkia maksuja omakotitalossa on jos verrataan vaikkapa kerrostalon yhtiövastikkeeseen.Sähkölasku on tietty varmaan suurin menoerä. Tosin pelkkää suoraa sähkölämmitystä ei uuteen taloomme pelkästään ole tulossa, se on melko varmaa. Ainakin ilmalämpöpumppu + mahd. varaava takka. Suunnittelemme 1-tasoista puutaloa, jossa asumisneliöitä noin 130-140.Mitäs muita juoksevia kuluja teillä on omakotitaloissa asuvat??

Kommentit (20)

Meillä vero on 466 euroa vuodessa, tontti 1700 neliötä Länsi-Uudellamaalla.Talo 150 neliötä as.pa: ähkölämmitys 150 euroa kuussa, kotivakuutus 454 vuodessa, jätemaksut 160 vuodessa, vesimaksut 40 kuussa.Kuukausimenot siis vähän vaille 300.Pihaan ja puutarhaan menee ihan ihan niin paljon kuin haluaa: kausikukkia ja -koristeita, parantelua, multaa, uusia taimia...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja meidän 150neliöisen talon kohdalla muistan päässeeni about 150 euroon kuukaudessa (kun sähkölaskun osalta arvioin mikä osa on lämmitystä ja mikä sähköä). Näin vertailin kaveriperheen 100neliöisen erillistalon vastikkeeseen, joka oli reilusti yli 200euroa (he maksavat sähkön erikseen).Tosiaan itse laskin lämmityksen, kiinteistöveron, vesimaksun, jätemaksut, vakuutusmaksuja (niissäkin on eroja talon materiaalin mukaan). Mutta omakotitalossa sitten yleensä tehdään lumityöt ja muut pihatyöt itse, taloyhtiöissä ei välttämättä.

Moiolemme juuri ostaneet talon ja olen hankkimassa siihen vakuutusta. Ihan lopullinen hinta ei ole vielä varmistunut, kun kilpailutus on kesken, mutta hintaa vakuutukselle tulee n. 500 ¿ / vuosi. n. 200 m2 kivitalo ja erillinen kahden auton katos jossa n. 10 m2 kylmä varasto. Vakuutusturva laajin mahdollinen. Tässä mukana siis sekä kiinteistön että irtaimiston vakuutus, joiden osuus hinnasta suunnilleen 2/3 ja 1/3.Tontin kiinteistövero n. 1000m2 tontista pk-seudulla n. 600 e/2007.Edellisen omistajan mukaan sähkö n. 140 e / kk sisältäen lämmitys- ja kotitaloussähkön, lisäksi lämmitykseen varaava takka.Muista kuluista ei ole vielä tietoa, mutta olemme arvioineet, että 500 e kuussa pitäisi riittää hyvin juokseviin kuluihin.

Pääkaupunkiseudulla uudehko omakotitalo 200+50 m2 1000 m2 tontilla:

Kiinteistövero 550 ¿/vuosi

Sähkölämmitys + varaava takka 120 ¿/kk (autotalli kylmä, varasto puolilämmin, takkaa käytetään 3-4 krt/vko talvella, takkapuista tulee kustannuksia, jos niitä ei saa jostain)

Vesi 3¿/m3, vettä kuluu 4-henkisellä perheellä noin 120 m3 vuodessa (eli vesilasku 360 ¿/vuosi)

Jätemaksu meillä noin 140 ¿/vuosi (tyhjennys kerran kahdessa viikossa + astian vuokra)

Vakuutuksista en osaa sanoa, koska meillä on kaikki vakuutukset niputettu yhteen, vakuutuksen hintaan vaikuttaa myös sen kattavuus.

Nuohous 45 ¿/vuosiMuita vähäisempiä juoksevia kuluja ovat pihanhoitoon tarvittavat tuotteet ja tarvikkeet, kuten hiekoitushiekka, kompostikuivikkeet, nurmikon lannoitteet ja kalkki, ruohonleikkurin bensiini ja öljy, pihakukat ym, omakotitaloyhdistyksen jäsenmaksu (säästyy sähkön yhteistilauksessa tosin) jne.

Eli kiinteistöveron maksusta. Me olemme asuneet tässä okt:ssa nyt 1,5 vuotta, emmekä ole maksaneet yhtään kiinteistöveroa...Eli tuleeko kiinteistöveromaksulappu automaattisesti meille kotiin vai pitäisikö meidän ilmoittaa jonnekin...? Asumme haja-asutusalueella, mutta kaipa täällä on sama systeemi kuin muuallakin...

Nämä Etanan mainitsema kulut tuntuvat todella suurilta. Sähkölaskun ymmärrän, mutta miten voi olla kiinteistövero 1200 ¿ / v. Onko teillä isokin tontti? Ja kotivakuutus 600 ¿ / v. Laskin nopeasti Tapiolan laskurilla, että meidän suunnittelemalle noin 150 neliön omakotitalolle tulisi vakuutus maksamaan 183 ¿ / vuosi.Yllättäviä menoja toki omakotitalossa tulee aivan eri lailla kuin kerrostalossa. Lisäksi pihaan saa helposti menemään vaikka kuinka paljon...

Etana:

Lainaus:


meillä menee pelkkään sähköön (160 neliön talo) 160e /kk, meillä siis sähkölämmitys. Kiinteistövero on jotain 100e /kk (asumme keski-uudellamaalla). Lisäksi talon ja irtaimiston vakuutukset vakuutukset (taitaa olla noin 50e/kk). Jätehuolto, vesi ym (yhteensä noin 70 e/ kk). eli yhteensä kulut noin 400e kk. Lisäksi pienet korjaukset / parannukset joita omakotitalossa on aina.
Kiitos laurelie! Laskeskelin näistä sinun antamista luvuista että kk-kustannukset on noin 210 ¿. Ei kuulosta pahalta, kun maksamme nyt 4 h + k uudesta kerrostaloasunnosta melkein saman verran vastiketta. Ja siinä ei ole edes vesi + sähkö mukana.

meillä kehyskunnassa taajamassa 3000m2 tontista maksetaan jotain 300¿/vuosi (ihan tarkkaan en muista kun mukana on myös mökkitontin vero). Km asumiskulut meillä on n. 300¿/kk (okt 235/282m2)mutta korostaisin etta omakotitalossa voi tulla yllattaviakin kustannuksia, eli ihan tiukoille ei kannata budjettia venyttaa vaan siina pitaa olla " ilmaa" reilusti ettei jaa esim. tarpeelliset korjaukset tekematta.

Tuossa alempana lainakeskustelussa joku mainitsi uuden omakotitalon juoksevien kulujen olevan 400-500 ¿ / kk. Huh huh!Tiedän oman kuntani kiinteistövero%:n mutta kiinnostaisi tietää miten talon / tontin verotusarvo määritellään. Sehän ei todellakaan ole sama kuin myyntihinta tai rakennuskustannukset.

meillä menee pelkkään sähköön (160 neliön talo) 160e /kk, meillä siis sähkölämmitys. Kiinteistövero on jotain 100e /kk (asumme keski-uudellamaalla). Lisäksi talon ja irtaimiston vakuutukset vakuutukset (taitaa olla noin 50e/kk). Jätehuolto, vesi ym (yhteensä noin 70 e/ kk). eli yhteensä kulut noin 400e kk. Lisäksi pienet korjaukset / parannukset joita omakotitalossa on aina.

Öljylämmitys johon menee n. 100¿/kk, osa sähkölämmitystä niin sähkö n. 90 ¿/kk. Vakuutus n. 450 euroa vuosi ja jäte n. 32 ¿/3 kk. Kiinteistövero n. 400 euroa vuosi.

Meillä on vakuutukset Pohjantähdessä ja maksu kiinteistö plus irtaimisto -vakuutuksesta on noin 450 euroa vuodessa.Korkeaa jätemaksua vähän ihmettelen monien kohdalla, kun meillä on naapurin kanssa pk-seudulla yhteinen 240 litran astia ja siitä menee noin 120 euroa vuodessa. Muistaakseni joku oli laskeskellut että 70 euroa per kk, ei voi mitenkään olla.

Huomasinkin juuri, että laskuri ei ota huomioon itse rakennusta vaan ainoastaan irtaimiston.

Minkä hintaisia teidän muiden kotivakuutukset on kun siihen lasketaan rakennus, irtaimisto + pihapiiri?

Kyllä kiinteistöverolaput pitäisi tulla automaattisesti. Tontista ja rakennuksista menee vero erikseen eli rakentamattomasta tontistakin maksetaan vero. Jos jätät palauttamatta rakennuksen valmiusasteilmoituksen verottajalle vuoden loppuun mennessä, olettavat että rakennus on valmis. Rakenteilla olevasta kiinteistöstä vero on valmiusasteilmoituksen mukainen. Soittamalla toki asiat selviää jälkikäteen. Meillä kyllä yrittivät verottaa valmiista talosta ja autoallista, vaikka oli kiinteistöilmoitus oli täytetty ja lähetetty (silloin oli rakennettu taloa vasta 4 kk...). Seuraavana vuonna piti pyytää paikan päälle katsomaan, ettei autotallin rakentamista edes ollut aloitettu (no eivät tulleet, mutta uudet verolaput tulivat postissa).Mielenkiintoista, ettei kiinteistöverolappuja ole tullut teille. Omistatteko itse tontin? Oletteko tehneet sisäänmuuttotarkistuksen ja virallisen muuttoilmoituksen?
siitä syntyviin kustannuksiin. Osa kustannuksista on toki kiinteitä, mutta sähkö, vesi ja lämmityskuluihin asuja vaikuttaa ihan suoraan itse. Asia, jota moni kerrostalosta muuttanut ei aina heti ymmärrä...Meillä yli 200 m2 kiinteistön ja 6 hengen perheen kulut 30 km Helsingistä haja-asutusalueella olivat aikalailla seuraavanlaisetöljyä kului n. 3500 l/vuodessa (litrahinta 55-70 senttiä)

sähköä meni 800 euron edestä vuodessa

vakuutukset maksoivat n. 1000 euroa vuodessa

kiinteistövero 220 euroa vuodessa

tiemaksu 115 euroa vuodessa

nuohous 80 ¿

jätemaksu n. 150 euroa vuodessa

lokakaivon tyhjennys max. 150 euroa vuodessa

puhdas vesi käytännössä ilmainen

" sattuu ja tapahtuu" rahasto n. 1200 euroa/vuodessa eli ne lumikolat, haravat, moottorisahat ja ruohonleikkurit ymsJos olisimme asuneet kunnallistekniikan parissa niin vesimaksut olisivat huimat eikä pihaa olisi kasteltu lainkaan. Toisaalta, jos perheemme olisi pienempi ja läträisi vähemmän kuuman veden kanssa, niin öljyä olisi mennyt reilusti vähemmän. Ja jos asumislämpötilaa olisi tiputettu asteella parilla, niin taas olisi kulunut vähemmän öljyä. Ja jos sähkölaitteita muistaisi sammutella ahkerammin niin sähkölaskua olisi varmaan saanut pienemmäksi, tosin siirtokulut olivat meillä leijonanosassa tuossakin laskussa. Ja jos emme olisi kotona päivisinkin, niin sekin pienentäisi sähkölaskua jne...Toisaalta laskua voisi kasvattaa omastamme paljonkin...Meillä siis meni käytännössä n. 400-500 euroa kuussa 6 hengen asumiseen, mutta pienemmälläkin pääsisi laskemalla lämpötilaa, käyttämällä vähemmän kuumaa vettä ja miettimällä sähkölaitteiden käyttöä. Jonain vuonna sattuu ja tapahtuu rahosta ei paljon kuluja ollut toisena vuonna sitten enemmän, esimerkiksi jos piti vaikka maalata talon ulkopintoja eli olen asumiskuluissa huomioinut talon pienet kunnostuskulutkin, mutta en mitään varsinaisia sisäremontteja. Polttopuut saunaa varten saimme omalta pihalta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat