Jatko-opiskelu jos lapsella paljon mukautettuja aineita koulussa?

Vierailija

Mitä vaikuttaa, onko ainoa vaihtoehto erityisammattikoulu, vai milloin tavallinen ammattikoulu? Entäs amk? Sulkeeko erityisopetus ja mukautus joitakin aloja pois? Mitä tarkoittaa joustava valinta? Onko kokemusta ko. asioista...

Kommentit (2)

Peruskoulun päättyyessä ns tavis kuin erityisnuoretkin ovat taas uusien valintojen edessä. Hyvää käytännön tietoa saat seuraavasta lähteestä.http://www.koulutusnetti.fi/?file=212Nuoren jatkomahdollisuuksiin vaikuttaa suuresti hänen tämänhetkinen kuntonsa, vammansa, sairautensa ja ennenkaikkia mielenkiintonsa. Jos nuorella on selkeä vamma (CP, lievä kehitysvamma, ADHD, as, epilepsia jne) se oikeasti vaikuttaa pääsyyn tiettyihin ammatteihin, vaikka intoa riittäisikin. mahdollisesti estääkin sen. En tiedä miten paljon vaikuttaa esim. matikan mukautus vaikka rakennus tai tekniikan alalle, mutta luulisin vaikuttavan kun laskevat kokonaispisteitä tai katsovat kokonaistilanetta.Joustava haku on hyvä systeemi (tuossa linkissä asiasta tarkemmin). Jos nuori hakee normaalikoulutukseen, mutta täyttää joustavan haun kriteerit, hän ensin on normaalissa pistejonossa. jos ei pääse silloin ko koulutukseen, katsotaan pääsisikö joustavan haun pohjalta. Eli hän tällöin ohittaa mahdollisesti jonki joka olisi päässyt normaalilla tiellä. Meillä ADHD / as-piirteinen nuori on hakenut yhteishaus vain yhteen kohteeseen eli hyvin kapealainen kiinnostus ja tarvittaessa käytytään joustavaa hakua. Yhteishaun yhteydessä oli maininta joustavasta hausta ja sitten laitoimme erillisen kirjeen koululle, jossa kopio yhteisvalinnasta sekä lääkärin lausunto ja meillä lisäksi minun täydennys vajavaiseen lääkärin lausuntoon.kannattaa soittaa esim kotipaikan ammattikoulun opolle ja kysellä tarkemmin jos ei peruskoulun opo tiedä asiasta.

Mukautukset joitakin osin. Esim. mukautettu matematiikka päättötodistuksessa estää joitakin aloja ( kemian tekniikka, laborantti ).

Ammatillisesta erityisoppilaitoksesta voi valmistua ihan tavalliseen ammattiin. Sielläkin voi myös olla mukautuksia. Riippuu monesta asiasta saako opiskelija sitten tutkinnon vaiko todistuksen suoritetuista opinnoista ( jos esim. itse ammattiopinnoissa paljon mukautuksia ). Mikäli oppimisvaikeuksia on paljon, suosittelen ammatillista erityisoppilaitosta ( enkä vain siksi että työskentelen sellaisessa ; )

Siellä opiskelu on joustavaa ja oppilaitoksen kautta saa tarvittavaa kuntoutusta ja tukitoimia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat