Seuraa 

Tultiin kotiin mökiltä. Kului 20 min ja lastenhuone oli jälleennäkemisen riemusta kuin kaatopaikka: oli käynnissä samanaikaisesti sekä kioski- auto- että junaleikki (viimeksi mainitussa mukana kaikki nuket) , lisäksi valmisteilla olohuoneessa juhlat kalusteineen ja koristeluineen ja tarjoiluineen . Juhlasysteemit sai minulta kun kaksi vilpitöntä sinisilmää lupasi siivota kaiken heti juhlien päätyttyä.Juhlien loputtua juhlasysteemit siivottiiinkin. Vain koristeet jäi. Mutta lastenhuoneeen leikkejä ei siivottu edes kolmannellakymmenennelläyhdeksännellä selkeällä, rauhallisella ja autoritäärisellä käskyllä. Vaikka siellä ei leikitty enää. Lupasinpa vielä palkaksi piparit -äärikeino johon turvaudun ehkä kahdesti vuodessa - mutta mitään ei siltikään tapahtunut. Joten viestin asiasta erittäin vihaisesti ja sitten hain muovikassin johon kokosin kaiken irtotavaran lattialta.Ainakin minun ilta on totaalisesti pilalla. Olen turhautunut, kun mikään ei mene perille ja sama näytelmä on odotettavissa huomenna uudestaan. Olen tietoinen siitä ettei näin kuulu toimia. Asioista ei pidä sanoa 39 kertaa. Lasten kuuluu totella vanhempia. Asiaa pahentaa molempien synttärit parin viikon sisään. Tähänkö vielä lisää tavaraa!Mikä neuvoksi. Siivouksen pitäisi olla suht selkee juttu. Kuvalliset laatikot ja paikat tavaroile on.Ja ikää siis 4 ja 6 vuotta.Kommentit (17)

Eli siis niin että isompi kerää eniten ja pieni nostelee siinä samalla leluja myös laatikkoon. Myös päivän aikana leluja on kerättävä välissä pois.Aamun leikit siivotaan ennen ulos lähtöä tai jos jokin maata kaatavan ihana leikki on menossa niin se kerätään viimeistään lounaan jälkeen ennen päiväunille menoa pois.Meillä kaikki lelut on jaoteltu niin että ovat eri laatikoissa. Nuken astiat ym. kotileikit omassaa, junarata omassaan, autot, duplot, vauvalelut jne. omissaan.

Vain yksi laatikko on yleensä lupa ottaa kerrallaan leikkeihin. Jos isompi ja pienempi haluavat leikkiä eri leluilla, he menevät eri huoneisiin. Toki meillä kuljeskelee tiettyjä leluja pitkin huoneita ja olkkarissa, eteisessä ja keittiössäkin niitä saa olla, mutta ei niin että kaikki lelut ovat sekaisin lattialla ja leikeissä. Eli siis kiellettyä ei ole leikkiminen ja " sotkeminen" tai tietyissä huoneissa oleminen vaan on yhdessä sovittu että on kivempi leikkiä yksi leikki kerrallaan loppuun.Ehkä asiaa on helpottanut se että isompi tyttö ei ole koskaan tykännyt levitellä leluja niin että kaikki lelut olisivat hujan hajan. Toki meilläkin on joskus kamala kaaos lelujen suhteen ja niitä ajelehtii siellä täällä, mutta aika pian isompikin jo huomaa että eipäs olekaan kiva olla kun sitten ei löydykään juuri sitä lelua jota tarvisi juuri nyt. Pienempi toivonmukaan oppii saman ajatusmaailman esimerkistä.Meillä lelulaatikot on kaapeissa ja sieltä otetaan aina yksi kerrallaan. Tämä systeemi on ollut käytössä nyt n. 4kk. ja on todettu hyväksi jutuksi. Ennen lelut olivat mikä missäkin kopassa ja sitten ne olivat helposti kaikki levällään kun laatikot ja korit olivat lattioilla ja nurkissa.Isompi kyllä tympääntyy hyvin äkkiä sekaiseen huoneeseen. Esim. parilla kaverillaan on sellainen tapa että kaikki lelut kaadetaan yhteen rojoon lattialle, kaapeista aletaan tonkimaan toisen vaatteita itelle päälle ja ne mitä ei käytetä heitetään siihen lelukasan päälle.Ja kyllä vain, meillä on koko koti välissä ihanasti rempallaan eli en ole siisteysintoilija:)

Meillä siis pojat 4 ja 5 vee (sekä ihan pieni-mies 4kk:ta) ja vähän sama ongelma.. Uhkaus, lahjonta ja kiristyskin jo kokeiltu vaihtelevin tuloksin.. Joskus lelut löytää tiensä laatikoihin, useimmiten ei..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

eli jos teini saa kuukausirahaa, se ei ole palkka kotitöistä, mutta sen saa vain jos myös on hoitanut tietyt sovitut kotityöt. Jos kotityöt ei suju, kuukausirahaa tiputetaan siinä kuussa.

eivät myöskään jossain vaiheessa keränneet laitoin jätesäkkiin ja nostin pihalleyöksi.Sen jälkeen molemmat siivoavat huoneeseen,tosin kuopus siivoaa vain omansa, isoveli joskus auttaa kuopusta jos ovatl leikkineet kuopuksen huoneessa mut toisin päin niin kuopus eosiellä siivoa:-)Usein myös sanon illalla etkumpi on ekaksi siivonnut pääsee ensimmäisenä suihkuun toimii meillä :-9

Meillä lelukaaoksen hallinnassa auttaa sekin, että pojan (2v) oma tila on mahdollisimman keskeisellä paikalla, keittiön ja olohuoneen välissä, siinä missä edellisillä asukkailla oli iso ruokapöytä. Toistaiseksi lelut ovat kohtuu hyvin siellä pysyneetkin; mopolla toki vedetään lenkkiä ympäri huushollia ja välillä autotkin ajavat olohuoneen tai keittiön puolelle.Ollaan suunniteltu, että pojan rippijuhliin mennessä lelulaatikot häviävät automaton tilalle hankitaan ruokapöytä :)

Hän on tosin innokas siivoamaan ja useita kertoja viikossa päättää ihan oma-aloitteisesti tehdä " suursiivouksen" , jolloin kerää kaikki lelunsa, järjestää laatikkonsa yms. Ja kyseessä siis poika =) Pienestä asti (n. 1 v) on illalla kerätty lelut ja poika aluksi auttanut meitä vanhempia ja viimeiset pari vuotta on kerännyt lelut pääasiassa yksin. Pikkusiskon (1 v 10 kk) levittämiä leluja ei tarvitse kerätä, mutta sisko usein kyllä kerää itsekin leluja tai ainakin auttaa veljeään.Useita kertoja viikossa käy illalla kuitenkin niin, kun lelujen keräämisen aika tulee, että poika ei haluakaan niitä kerätä. Silloin meillä on toiminut lähes aina se, kun on sanottu, että jos poika ei leluja kerää, äiti laittaa lelut kassiin ja vaatehuoneen ylähyllylle pariksi päiväksi. Oisinkohan kerran joutunut näin tekemään eli toimii meillä hyvin. Tietenkään ei ole kiva, kun joutuu niin usein uhkailemaan, mutta minä haluan, että asunto on illalla järjestyksessä, jolloin seuraavana aamuna on kivempi aloittaa uudet leikit ja siksi meillä kerätään lelut jokainen ilta. Samoin me aikuiset tiskataan käsin tiskattavat astiat ja järkätään keittiö, jotta siellä on sitten aamulla kivempi tehdä aamupalaa yms. Jos esim. junarata on tehty lastenhuoneeseen (peittää koko tyhjän lattiatilan), saa se olla siinä viikon (sen jälkeen viimeistään korjataan pois, että voi imuroida), mutta junat, talot yms. pitää illalla kerätä pois, ettei niihin satuta jalkojaan, jos joutuu yöllä pimeässä käydä lastenhuoneessa.

Meillä lelut ovat viikon pojan (2v) leikkialueella levällään. Kerran viikossa siivotaan pois imuroinnin tieltä, mutta muuten meillä ei anneta tuon kaaoksen pahemmin häiritä. Ainoastaan kirjojen kanssa ollaan tarkempia: ne kirjat, joita ei lueta ovat hyllyssä. Poika oppi sen yhdessä illassa, kun pistimme hänet heti jäähylle, jos alkoi repiä kirjoja hyllystä ihan vain repimisen ilosta.

Tuohon jos keksisi ratkaisun. :)

Meillä kohta 4v ja 1v. Minä näytän omaa esimerkkiä eli meillä lelut siivotaan joka ilta omiin laatikoihinsa ja kaikki on aamulla mallikelpoisesti paikoillaan. Minusta sotku lisää sotkua tyyliin. Lapset auttavat enempi tai vähempi. En jaksa komentaa kurkku punaisena vaan minusta tärkeintä, että oppivat siistin esimerkin ja osallistuvat edes vähän. Jos ahdistun liikaa illalla niin siivoan leikkejä sitä mukaa pois pitkin päivää, kun uuteen leikkiin vaihtavat. Toki vaatii minulta paljon työtä. Toisaalta jopa 1v osaa siivota=heitellä leluja lelulaatikkoon ja isompi on välillä oikeinkin avulias. varsinaiseen siivoukseen osallistuvat myös intomielin. isompi pesee ikkunoita, putsaa tahroja yms todella mielellään. Minulle tämä riittää. Yksi pointti on sekin, että siivous on kivaa yhdessä tekemistä eikä siitä tule sellainen " huutoa ja ikävää velvollisuutta" kierrettä. Tämä siis yksi tapa.

No en minä ainakaan saakaan... Pojat siis 3v ja 1v eikä järjestys kyllä pysy pelkällä lasten siivoamisella. Minä siivoan lasten lelut joka ilta omille paikoilleen ja pyydän vanhempaa aina auttamaan, siis en vaadi että siivoaa yksin vaan siivoamme yhdessä. Joskus onnistuu ja joskus siivoan yksin. Jos oikeen harmittaa kun leluja on levitelty ympäri kämppää vaikka on sovittu että tietyillä leluilla leikitään vain omassa huoneessa, uhkaan heittää kaikki lattialla olevat lelut roskiin jos poika ei vie niitä omaan huoneeseensa, ja tämä kyllä tehoaa aina.Meillä myös lelut viedään kellariin jos ne eivät lapsia enää kiinnosta ettei koko kämppä täyty turhista leluista joilla vaan sotketaan eikä leikitä.

Kun lukuisten kehoitusten ja varoituksen jälkeenkään ei poikia (3v ja 5v) kiinnostanut leikkien raivaaminen, niin otin ja keräsin lelut isoon koriin ja vein saunaan " jäähylle" . Sinne päätyivät siis vain lattialla olleet lelut. Yhden yön lelut siellä viettivät ja seuraavana aamuna pojat saivat lelut takaisin sovittuamme, että iltaisin lelut raivataan (yhdessä) paikoilleen. Ja tämä toimii vieläkin. Ei tarvitse kuin sivulauseessa muistuttaa miten kurjaa oli, kun lempilelut joutuivat jäähylle ja pojat jo alkavat lelujaan raivailla. Meillä jompi kumpi aikuisista on yleensä lasten apuna mm. laittamassa laatikoita paikoilleen ja näin raivaaminen sujuu reippaasti.Eli uhkailua tavallaan. Varoitin poikia, että minä raivaan lelut mutta ne joutuvat sitten jäähylle ja yksinkertaisesti vain toteutin " lupaukseni" . Näin lapset oppivat, että aikuinen on tosissaan. Nykyään meillä ei tuolla lelujen jäähylle joutumisella tarvitse uhkailla juuri lainkaan. Jos lapset eivät tässä vaiheessa opi perusasioita, niin niitä on työläämpää opettaa isompana. Ainakin meillä on pidetty tärkeänä sitä, että lapset oppivat myös pitämään huolta leluistaan. Minä en halua olla ainoa siivoja meidän kodissa...

vuoden kahden sisällä saattaa helpottaa! Painotan sanaa saattaa!Riippuu niin paljon lasten luonteesta. Meillä tuskaitiin aina lastenhuoneen siivoamisen kanssa. Yritin että siivotaan joka ilta huone, niin sotkua ei tulisi liian paljoa. Eihän se onnistunut. Kaksi tyttö saa päivässä levitettyä uskomattoman määrän tavaraa ja kun meillä oli tuolloin kolman lapsi vauvana niin en millään kyennyt vahtimaan, että joka tavara pääsisi paikalleen heti leikin jälkeen. Luovuin joka iltaisesta raivokohtauksesta ja ilmoitin että meillä on perjantaisin siivouspäivä jota noudattaa sekä äiti että lapset.

Aamupäivän siivosin/siivoan edelleen oman osuuteni ja iltapäivät meni rattoisasti lastenhuoneen ovella istuen. Ensin rauhallisella äänellä sanoin sinä siivoat leikkiastia ja sinä dublot ja joka ikinen viikko loputa päästiin siihen että karjuin lapsille OTA-LAITA, OTA-LAITA! En ole tästä ylpeä mutta kun tunti tolkulla katselee lasten lasten äärettömän verkasta siivomista niin hermot meni järjestäin joka kerta. Selvennykseksi kerron että aluksi siivosin lasten kanssa mutta kun huomasin että käytännössä minä vain siivoa ja lapset jatkaa leikkiään siirryin katselijan/vahtijan rooliin. Tuolloin tytöt olivat 4v ja 5v joten kyse ei ollut muusta kuin laiskuudesta ja siitä että äidistä otettiin mittaa (viimeksihän oli siirrytty kerta viikko siivoukseen jos nyt siirrytään kerta vuoteen siivoukseen). Pari vuotta tuota vahtimista jatkui. Eskari ei tuonut suuremmin muutosta. Mutta kun esikoinen meni kouluun tuli hänestä iso tyttö ja hän siivosi välillä huoneen vaikka en edes muistuttanut että tänään on siivouspäivä. Elin jo toivossa että sama tapahtuu kakkosenkin kohdalla mutta niin ei ole käynyt =(.

Tytöt asuvat edeleen samassa huoneessa toinen siivoa toinen ei. Nyt ongelmana on että siivousurakka ei jakaannu tasapuolisesti joten vuoroviikon tytöt jakaa keskenään siivousurakan. Toinen jakaa huoneen ja toinen valitsee kumman puolen siivoaa ja sitten toisin päin seuraavalla viikolla. Kakkonen osaa äärettömän hyvin manipuloida siskoaan ja itkulla saa hänet auttamaan joka kerta myös oman puolensa siivoamisessa. Minua moinen ärsyttää =).Siis jos hyvin käy teillä siivominen onnistuu muutaman vuoden päästä jo hyvin kun jaksat pitää rutiineista kiinni.Vielä varoituksen sana meillä on nyt 4v poika hän on niin tyypillinen mies kun olla voi. Kiertää siivoamisen keinolla millä hyvänsä. Vielä en ole ottanut hänen kanssa hurjan tiukkaalinjaa sillä sitä huonetta siivoaa myös 2v tyttö jolta ei voi vaatia kunnon reipasta siivoamista. Luulenkin että heidän kanssa on siryttävä sivoamaan niin että 2v siivoaa ensin minun kanssa aamupäivästä oman osuutensa kun poika on kerhossa ja iltapäivällä kun neiti nukkuu niin poika saa siivota oman osuutensa minuun vahtiessa. Siihen vaan sitten suttaantuu helposti ihan koko päivä mutta ei taida muu auttaa.

Onneksi olen vielä lasten kanssa kotona niin on aikaa venyttää siivoomista usealle päivälle =).Luulen kuitenkin että tuon siivoamisen kassa saa taistella ihan niin kauan kun lapset asuu kotona. Tuskin vaatimatta alkaa ikinä siivoamaan paitsi jos ylimääräisestä siivoamisesta on mahdollisuus saada vähän taskurahaa mutta slle linjalle tuskin lähdetään.nuttu joka ei lukenut muiden vastauksia ollenkaan

Lelujen määräään kannattaa myös kiinnittää huomiota. Onko turhaa, jolla kukaan ei leiki? Vietiin juuri jouluna iso kasa käytettyjä hyväkuntoisia leluja pelastusarmeijan joulupadalle.

Koitappa tuleeko lapsiin vipinää kun pikkulelut on vaarassa kadota imuriin. Minä menen imurin kera huoneen ovelle ja sanon, että lelut on saatava imurin tieltä pois tai ne päätyy imuriin.... mutta jostain luin jonkun käyttämän jutun, joka kuulosti kokeilun arvoiselta. Valmistetaan " peikkopussi" - siis peikon näköinen, kerrotaan lapsille, että illalla lasten nukkumaan mennessä peikko kiertää asunnossa ja syö kaikki lelut, jotka eivät ole paikoillaan - ja jos peikko syö, ne saa vasta tietyn ajan kuluttua, joka on riittävän pitkä - viikko-kaksi.Meillä onneksi vielä siivoavat, kun muistuttaa tai tarpeen vaatiessa komentaa ja sanoo, että siivotaan yhdessä.

Meidän poika levitti lelunsa joka huoneeseen. Leikki loppu ja lelut jäi sinne ja sitten seuraavaan huoneeseen seuraaava leikki. Siinähän kävi sitten niin , että kun olisi pitäny kerätä niin ei jaksanu ku oli joka huone täynnä leluja. Aluksi kerättin yhdessä. Jossain vaiheessa se alkoi käydä pinnan päälle. Me painotimme että ku leikki loppuu niin lelut kerätään tai jos vaihdetaan leikkiä niiin edelliset pois. Eihän se mennyt perille aina. Sitten teimme radikaalin ratkaisun. Sanoimme, että jos lelut jää lattialle isä ja äiti kerää ne jätesäkkiin ja vie autotalliin. Viikon aikana ku poika 4 v oli jäätäny aina lelunsa ja uhmaltaan ei suostunu keräämään huomasi, että lelut kävi vähiin itki niitä, että saisi ne takaisin. Viikonlopun pidettiin ne autotallissa ja ku pojalle meni perille, että ne oikeasti hävii alkoipa poika kerää niitä. vähitellen annettiin lelut takas ku oli keränny kiltisti lelunsa. Oppi meni perille. Kerää lelut aina leikkien välissä. (Olihan se raastavaa kuunnelle ku toinen itki Puuha Pete lelujensa ja Autot lelujensa perään yms.) Nykyisin jos sanoo, et en kerää niin ollaan sanottu, et seuraava osoite on roskis. Kyllä saa nopeasti lelunsa paikoilleen.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat