Vierailija

Huomasin, että täällä oli parina päivänä geenimuuntelukeskustelu. Tässä hiukan lisätietoa asiaan. Aloitin uuden keskustelun, koska en jaksanut lähteä kaivamaan vanhaa esiin. Teksti on poimittu GMO.vapaa Suomen sivuilta. http://www.gmovapaa.fi/fi/index-----------------

Geenimuunneltua ruokaa? - Sinä päätät!Geenitekniikan on väitetty tuovan laadukkaampaa ruokaa, ympäristöystävällisempiä tuotantotapoja sekä ratkaisun maailman nälkäongelmaan. Miksi geenimuunneltuja organismeja (GMO) sitten kritisoidaan?

MITÄ ON GEENIMUUNTELU?Geenimuuntelulla tarkoitetaan perimän eli DNA:n muokkaamista tai keinotekoista siirtämistä yhdestä eliöstä tai lajista toiseen. Geenitekniikalla rikotaan biologisia lajien välisiä risteytymisen esteitä: bakteerista siirretään hyönteismyrkyn tuotto maissiin tai fosforin hohde akvaariokalaan.

GEENIMUUNTELU EI OLE TÄSMÄJALOSTUSTAGeenejä siirretään ampumalla niitä soluihin pienten metallihiukkasten pinnalla tai tartuttamalla soluun virus tai bakteeri. Geenin liittymiskohtaa DNA:han ei kyetä määräämään, eikä nykytietämyksellä voida määrittää sellaista paikkaa perimässä, missä siirretyllä geenillä ei varmuudella olisi sivuvaikutuksia (1), (2). Siirtogeenit ovat evoluutiolle uusia, laboratoriossa rakennettuja kasvin, viruksen ja bakteerin DNA:n yhdistelmiä.Geenitekniikan perusteet ovat murentuneet, kun uusi tieto on paljastanut, että yksi geeni vaikuttaa usean eri proteiinin muodostukseen (3). Tutkimusten (4) mukaan siirtotekniikka aiheuttaa laajoja sattumanvaraisia häiriöitä kohde-eliön perimässä, joten gm-kasvit ovat perimältään epävakaita (5). Näin siirtogeenisissä kasveissa tai eläimissä voi syntyä uusia, tuntemattomia yhdisteitä.

GEENIMUUNTELUN TERVEYSVAIKUTUKSETMarkkinoilla oleva gm-soija on muokattu kestämään torjunta-ainetta, joten pelto ruiskutetaan glyfosaatilla yhden kerran sijaan viidesti kasvukauden aikana. Papujen myrkkyjäämät moninkertaistuvat (6). Tuotanto ei ole ympäristöä säästävää eivätkä tuotteet ole laadukkaita.Siirtogeenit eivät kokonaan pilkkoudu ruoansulatuksessa, vaan niistä löytyy pätkiä gm-rehua syöneiden eläinten lihasta (7). Maidosta havaitaan, jos lehmä on syönyt gm-soijaa tai -maissia (8). Siirtogeenisillä kasveilla ei ole tehty yhtään tieteellistä ruokintakoetta, joka olisi kestänyt kaksi vuotta tai jossa olisi seurattu vaikutuksia seuraavaan sukupolveen. Lyhyissä eläinkokeissa on havaittu munuais-, suolisto- ja maksavaikutuksia ja immuunisysteemin häiriöitä (9). USA:ssa ei ole seurantaa gm-kasvien terveysvaikutuksista. Gm-kasvien turvallisuutta ei voida taata.Geenin siirron onnistuminen todetaan yleensä siirtämällä mukana myös antibioottien vastustuskykyä ilmentävä merkkigeeni. Vastustuskyky leviää gm-kasvien mukana ja antibiootti voi käydä tehottomaksi (10). Geenimuunneltujen eläinkantojen kehittäminen biolääketieteellisiin tarpeisiin on olennaisesti lisännyt jyrsijöiden käyttöä eläinkokeissa, mikä polkee eläinten oikeuksia.

Kommentit (5)

että tietoa saa jostain. Itse olen miettinyt mistä tietoa löytyisi suomeksi. Kiva, että nyt löysin! Kiitos! Ja varmasti allekirjoitan sen adressinkin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

MITÄ MINÄ VOIN TEHDÄ?- Hanki ruokasi suoraan luomutiloilta ja tue pienviljelijöitä kasvien geneettisen monimuotoisuuden ylläpitämisessä.- Vältä gm-elintarvikkeita: osta kaupasta luomua, jonka säännöt kieltävät gm-organismien käytön tai lähiruokaa, jonka alkuperä on tiedossa. Vaikuta ruokakauppoihin palautetta antamalla.- Tee kuntalaisaloite, että kotikuntasi julistautuu gmo-vapaaksi.- Ota yhteyttä tuotteiden valmistajiin ja pyydä selvitystä raaka-aineiden alkuperästä.- Pyydä apteekkiasi kysymään valmistajalta, onko vitamiinivalmiste gm-bakteerilla tuotettu.- Tarkista, ettei kukkakauppiaalla ole myynnissä ja ettei hän ota myyntiin gm-neilikoita.- Lähetä lehtiin mielipidekirjoituksia.- Pyydä kansanedustajia vaikuttamaan Suomen kriittisen kannan puolesta.- Tilaa näitä lentolehtisiä sekä jaa niitä ystävillesi, työtovereillesi ja yleisiin tiloihin.- Tule mukaan kampanjan toimintaan tai perusta oma toimintaryhmä.GMO-vapaa Suomi -kampanja vaatii, että Suomi säilytetään gm-organismien levityksestä vapaana alueena. Kampanjaan ottaa osaa useita eri järjestöjä.

Lähdeviitteetwww.telemail.fi/liisa.kuusipalo/GM_kooste.pdf)

GEENIMUUNTELUN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSETGm-kasvit edustavat äärimmilleen vietyä teollista viljelyä. Se ei vähennä teknis-kemiallisesta maataloustuotannosta yleensäkin aiheutuvia ekologisia ongelmia, kuten maaperän kunnon heikentymistä ja maatalousympäristön biodiversiteetin kapenemista (11).Kauniista lupauksista huolimatta torjunta-aineiden kulutus on Pohjois- ja Etelä-Amerikassa lisääntynyt pian gm-kasvien käyttöönoton jälkeen (12). Rikkakasvikemikaaleja sietävät gm-kasvit ovat risteytyneet luonnossa esiintyvien lähisukulaistensa kanssa, jolloin on syntynyt vaikeasti torjuttavia rikkakasveja (13). Bt-toksiinia itsekseen tuottava gm-maissi vaikuttaa kaikkiin kasvinsyöjälajeihin sekä petohyönteisiin. Nämä eläimet ovat pitkäaikaisen altistuksen kohteena, ja bt-myrkky kulkeutuu ravintoketjussa (14).Gm-kasveja ei kyetä pitämään erillään muusta maataloudesta. Tuulen, hyönteisten ja vesistöjen mukana kulkeva siitepöly sekä siemenet voivat matkata kymmeniä kilometrejä (15). Esimerkiksi Kanadassa ei kyetä enää lainkaan tuottamaan luomurapsia, eikä gmo-vapaita siemeniä ei ole saatavilla (16). Kerran luontoon vapautuneiden geenien leviämistä ei voida estää. Perimän saastuminen on siten kemikaalionnettomuuksiakin vakavampi asia.

ALIRAVITSEMUS EI POISTU GM-KASVIEN AVULLARuokaa tuotetaan jo riittävästi koko maapallon väestön ravitsemiseksi (17). Se ei kuitenkaan ole nälästä kärsivien ulottuvilla, vaan menee esimerkiksi rehuksi. Vihreä vallankumous tai gm-kasvit eivät poista nälän taustalla olevaa yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Gm-jalostus päinvastoin keskittää päätösvaltaa ruoantuotannosta, mikä uhkaa heikentää entisestään köyhien maattomien ja pienviljelijöiden asemaa. FAO eli YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö suosittelee nykyisin luomuviljelyn menetelmiä satotasojen kasvattamiseksi. Gmo-sadot eivät ole korkeampia kuin perinteisillä lajikkeilla (18).

VAPAUS VALITA - OIKEUS TIETÄÄ?Gm-kasvien viljely ja gm-pitoisuudet tuontiraaka-aineissa tekevät tyhjäksi viljelijöiden sekä kuluttajien mahdollisuuden valita. Jos jonkin raaka-aineen gm-sisältö ylittää 0,9 %, pitää se ilmoittaa tuoteselosteessa (19). Tullilaboratorion vuosina 2005-2007 ottamien näytteiden mukaan pieniä määriä gm-ainesta löytyy noin joka neljännestä Suomeen tuodusta soijaa tai maissia sisältävästä elintarvike-erästä.Rehuteollisuus alkoi tuoda gm-soijaa suuressa määrin Suomeen kesällä 2007. Toistaiseksi gm-rehun käyttöä ei tarvitse merkitä eläintuotteisiin.Viranomaiset käyttävät termiä rinnakkaiselo, joka antaa ymmärtää että gm-kasveja ja muita lajikkeita voidaan viljellä samalla alueella (20). Näin EU:ssa ja Suomessa yritetään poistaa juridinen vastuu, jos viljelykset saastuvat gm-aineksella. Tavanomaiset ja luomuviljelijät ollaan pakottamassa antamaan tilaa gm-tuottajille.Tuhannet kunnat, maatilat ja ravintolat ympäri maailmaa ovat julistautuneet gmo-vapaiksi. Samoin koko Itävalta, Puola, Kreikka, Norja ja Sveitsi (21). Muutamissa Suomen kunnissakin on tehty päätös kunnallisen joukkoruokailun gmo-vapaudesta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat