Vierailija

ILTASANOMAT:Ateisti Erkki Tuomioja: Teologit ulos yliopistosta!

4.1.2008 06:00- Olen ateisti, ilmoitti kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) 200-päisen juhlayleisön edessä Helsingin yliopiston Porthaniassa.Samaan hengenvetoon Tuomioja vaati teologisten tiedekuntien poistamista yliopistoista ja korkeakouluista sekä valtion ja kirkon erottamista toisistaan.Tuomioja piti vähälle huomiolle jääneen tunnustuksellisen puheensa itsenäisyyspäivän aattona Skepsis ry:n 20-vuotisjuhlissa.- Ajattelinkin heti, että siitä kuullaan vielä, sanoo Skepsiksen varapuheenjohtaja Otto J. Mäkelä.Skepsis ry on perustettu vastustamaan niin sanottuja pseudotieteitä, huuhaata ja harhaoppeja.Tuomiojan mielestä Skepsiksen pitäisi vaatia, että teologisia tiedekuntia ei ylläpidetä julkisin varoin yliopistoissa ja korkeakouluissa, jotka on tarkoitettu tieteen tekemiseen." Tämä siis erotuksena uskonnon ja uskomusten tutkimukselle, jolle pitää olla paikkansa" , Tuomioja lisäsi.Tuomioja kertoi liittyneensä Skepsikseen, koska on itse rationaalisen, historiallisen, ei-idealistisen maailmankatsomuksen ja humanistisen elämäntavan kannattaja.Tuomiojan mukaan poliitikot eivät yleensä tunnustaudu ateisteiksi, eikä Yhdysvalloissa yksikään poliitikko uskalla olla siinä asiassa rehellinen.Tuomioja myönsi kestäneen pitkän ajan ennen kuin hän itsekin tuli ateistina kaapista ulos.Ulostuloon olivat rohkaisseet Tuomiojan viime syksynä lukemat Richard Dawkinsin, Daniel C. Dennettin ja Christopher Hitchensin kirjat.Hän suositteli niitä kaikille ja toivoi Skepsiksen osallistuvan markkinointiin.Tuomioja suri, että maailmassa kunnioitetaan kaikkein vähiten uskonnottomien vakaumusta.Hän halusi suojella alaikäisiä lapsia siltä, että heidät ennalta määrätään ja pakkosyötetään jonkin uskonnon kannattajiksi. Lasten mieltä ei saa Tuomiojan mielestä myrkyttää.Tuomioja tunnusti tunteneensa ulkoministerinä " huonoa omaatuntoa" rauhoitellessaan Muhammed-pilakuvakohua." Miksi meidän pitäisi hyväksyä minkään näköistä sananvapauden tai edes huonon maun rajoittamista sen vuoksi, että se loukkaa joidenkin uskonnollisia tunteita" , Tuomioja kysyi.Puhetta on siteerattu ja selostettu Skepsis-lehdessä 4/2007. Tuomioja vahvisti eilen IS:lle, että häntä on siteerattu oikein. Hänellä ei ollut mitään lisättävää.

Sivut

Kommentit (56)

Päinvastoin, ihmisoikeuksien idea on syntynyt vastapainona uskonnolliselle ajattelulle, jossa ihmisellä on ylhäältä määrätty osa esim. orjana. Tutustu valistusajatteluun jos et usko.

Miksi ette ole kastaneet lapsianne? Mielenkiinnosta ihan kyselen. Voimakkaista mielipiteistänne päätellen, ette ole itsekään missään tekemisissä kirkon kanssa.

Teillä oli sitten varmaan nimiäiset.... vai?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla


Eikö hän ollut vaatimassa lakia, jossa hänelle annettaisiin kaikki valta ja hänet voitaisiin julistaa elinikäiseksi presidentiksi. Onneksi Venezuelan kansa sai vielä kumottua lain.Hugo Shavez toimii juuri kuten Stalinit ja Hitlerit. Hitlerkin pääsi valtaan ja suosioon nostamalla Saksan taloudelliseen kukoistukseen. Keino jakaa almuja ja sirkushuveja on vasemmiston keino nousta valtaan, mutta jotka ei johda kestävään kehitykseen vaan ovat vain keino tälle diktaaturille saada kaikki valta omiin käsiin ja sitten kun se valta on heidän käsissään, heitä ei pysäytä enää mikään. Mistään todellisesta halusta auttaa köyhiä ei ole kyse.

Vierailija:

Lainaus:


tai tutkimuksen poistamista. Vain sitä ettei yhden kirkon pappeja kouluteta siellä valtion varoilla.
jos ette alkuperäistä artikkelia lukeneet tai ymmärtäneet. Puhutte nyt hiukan eri asioista kuin Erkki.Niin, ja koulutetaanhan siellä kahden valtionkirkon pappeja. Olen samaa mieltä Erkin kanssa, tunnustuksellista uskontoa kun ei opeteta muissakaan valtion ylläpitämissä kouluissa, miksi yliopistossa pitäisi? Kirkon ja valtion ero voimaan välittömästi.Ja tosiaan, uskontotiede ja kirkkohistoria eivät ole tässä arvostelun aiheena.

Tai vastaavasti antaa muillekin uskonnoille ja lahkoille samat oikeudet kuin " valtionkirkolle" . Tietysti myös saman verran verorahoja myös niille.

Muistuttaa isäni, joka kanssa yrittää vetää tätä rationaalista tiede-linjaa eikä tajua, että siihenkin maailmankuvaan liittyy myös uskonnollisia piirteitä.Olisi varsin pelottavaa, jos yliopistosta karsittaisiin kaikki se minkä nk. kovien tieteiden edustajat määrittelevät höpsismiksi. Käytännössähän se tarkoittaa, että postivismin kritiikki vaiennettaisiin. Kyse olisi ihan samasta, käänteisesti, kuin katolisen kirkon valtakautena: kaikki sellaiset tieteenalata pyrittiin " karsimaan" , jotka kritisoivat raamatun totuuksia.

Siksi se sopisi ihan hyvin vaikkapa kulttuurintutkimuksen kanssa. Onhan uskonto kulttuuria, mutta ei sitä sen enempää totena voi tutkia kuin kalevalaakaan.

On kyllin paha jo, että soittelee monta kertaa päivässä ja kysyy mitä syödään, kenen kanssa juttelen ja miksi teen mitäkin.Jos en vastaa niin soittaa miehelle ja jos mies ei vastaa niin soittaa anopille ja jos anoppi ei vastaa niin soittaa appiukolle ja jos se ei vastaa niin soittaa miehen veljelle ja jos se ei vastaa niin soittaa siskolle ja jos se ei vastaa niin soittaa siskon ex poikaystävälle josta se erosi jo 5 vuotta sitten ja jos se ei vastaa niin soittaa omalle äidilleen jne... tai sitten soittaa meille kaikille ja haukkuu kaikki ja sitten riehuu vielä kotona isälle.Se kantaa mulle vieläkin kaunaa kun en 4vuotiaana laittanut yhtenä aamuna toppavaatteita mukisematta päälleni ja en tanssinut aikoinaan vanhojentansseja enkä mennyt kaverini häihin migreenissä.Oikeesti. Päästään kaikki helpommalla jos tehdään niin kuin se haluaa.

7Vierailija:

Lainaus:


Miksi ette ole kastaneet lapsianne? Mielenkiinnosta ihan kyselen. Voimakkaista mielipiteistänne päätellen, ette ole itsekään missään tekemisissä kirkon kanssa.

Teillä oli sitten varmaan nimiäiset.... vai?

Vasemmistolla on ollut näitä kauniita korulauseita, mutta todellisuus on ollut ihan jotain muuta.Vasemmistodiktatuurit on ollut järjestään köyhiä valtiota, joissa kansa kärsii ja jossa ihmisoikeuksia on sorrettu ja loukattu.

Luuleeko Tuomioja, että se, että hän on ateisti on jokin uutinen. Koko ikänsähän hän on toiminut kristinuskoa ja juutalaisia vastaan. Hänen ateisiminsa on ollut hänessä hänen koko ikänsä häntä ohjaava voima.Minun käy sääliksi häntä, koska hänkin on Jumalan luoma olento ja jo niin paatunut, että on hyvää kyytiä matkalla kohti kadotusta. Kadotusta, jonne Jumala ei tahdo yhdenkään ihmisen joutuvan. Mutta Tuomiojakin elää vielä armon aikaa, kuten kaikki ihmiset maailmassa ja hänellä on mahdollisuus vielä kääntyä Jumalan puoleen.Jos luovumme elävästä Jumalasta ja kristillisistä perusarvoista, olemme täysin alttiita antikristillisille eksytyksille ja valheille. Niiltä meitä ei pelasta korkea sivistys, tiede eikä oppineisuus. Muistettakoon vaikka vain 1970-luvun älymystön kiihkeä ja kritiikitön taistolaishuuhaa. Silloinen nuori älymystömme oli - joko tietoisesti tai tietämättään - Kremlin ja KGB:n talutusnuorassa, järjestelmän, jonka syntilista on natsienkin vastaavaa hirmuisempi. Kiitos olkoon kuitenkin Jumalalle, että hän varjeli rakkaan isänmaamme kommunismin hirmuvallalta.Tuomioja on juuri tätä Kremlin talutusnuorassa olevaa joukkoa. Ihminen, joka ei enää kykene erottamaan oikeaa väärästä, eikä totuutta valheesta. Ja joka on liian ylpeä myöntääkseen, että on syntinen ja tarvitsee Jeesusta vapahtajakseen, kuten jokainen meistä.Tuomioja on tehnyt itsestään Jumalan, aivan kuten se voima, joka hallitsee häntä tahtookin hänestä tehdä ja erottaa hänet Jumalasta ikuisiksi ajoiksi.

Kyllä ennemmin kannattaisi katsoa niitä Versaillesin rauhan ehtoja, Saksan ensimmäisen maailmansodan jälkeistä taloudellista tilannetta, ja sitten ihan vaan sattumaakin.

Vierailija:

Lainaus:


Samaan hengenvetoon Tuomioja vaati teologisten tiedekuntien poistamista yliopistoista ja korkeakouluista sekä valtion ja kirkon erottamista toisistaan.
Tässähän se Erkki vaatii sitä valtion ja kirkon eroa...

Vierailija:

Lainaus:

Olen samaa mieltä Erkin kanssa, tunnustuksellista uskontoa kun ei opeteta muissakaan valtion ylläpitämissä kouluissa, miksi yliopistossa pitäisi? Kirkon ja valtion ero voimaan välittömästi.
Miten niin tunnustuksellista uskontoa ei opeteta muissa valtion ylläpitämissä kouluissa? Ai ei vai Suomessa?- Totta tietenkin on, että valtaosa tunnustuksellistakin uskonnonopetusta jakavista peruskouluista ja lukioista ei ole valtion ylläpitämiä vaan kuntien, että siinä mielessä olet oikeassa. Mutta uskontoa kyllä opetetaan normaalikouluissakin, jotka ovat valtion ylläpitämiä kouluja - no ne kyllä kuuluvat yliopistoihin.Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat