Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Voiko leski jäädä omaisuudetta, jos kuollut aviopuoliso testamentissa niin tahtoo? Vai onko leskellä joku lakiosuus?

Kommentit (5)

Leskelle ei kuulu mitään. Yhteiseen kotiin saa jäädä asumaan, jollei leski omista jotain toista asuntoa, jota hän voi käyttää kotinaan.Mikäli vainajalla on lapsia, niin lapset perii. Mikäli ei ole lapsia, niin leski perii ellei ole testamenttia. Jos on testamentti ja ei ole lapsia, niin vainajahan on voinut määrätä vaikka koko omaisuuden raviradalle. Raviradalle voi tietty määrätä aina puolet omaisuudesta, vaikka olisi lapsiakin.Eli vastays kysymykseesi - leskellä ei ole lakiosuutta. Leski saa tasinkoa, jos kuollut on ollut varakkaampi ja avioehtoa ei ole tehty.Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niin ja leski saa pitää yhteisen kodin irtaimiston jakamattomana - en lukenut noita aikaisempia viestejä ajatuksella, niin en muista, että oliko jo niissä.

Aviopuolisoiden omistussuhteita säätelevä avioliittolaki lähtee ns. omaisuuden erillisyyden periaatteesta. Tämä tarkoittaa sitä, että kumpikin puolisoista omistaa nimissään olevan omaisuuden.Jos puolisoilla ei ole avioehtoa, leskellä on avio-oikeus vainajan omistamaan omaisuuteen. Kun toinen puolisoista kuolee ja vainajalla on lapsia, vainajan perintökaaren mukaisia perillisiä ovat lapset. He perivät kuolleen puolison omaisuuden. Leski ei tässä tapauksessa siis peri puolisoaan. Lesken oikeus saada kuolleen puolison omaisuutta perustuu avio-oikeuteen. Avio-oikeuden merkitys konkretisoituu puolison kuoleman jälkeen toimitettavassa osituksessa.Puolison kuoleman jälkeen omaisuus siirtyy kuolinpesän hallintaan. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että kuolinpesän omaisuudesta voivat määrätä vain kaikki pesän osakkaat yhdessä. Kuolinpesän osakkaita olisivat Teidän tapauksessanne leski ja lapset.Vainajan tileihinsä antamat käyttöoikeudet lakkaavat, kun tilinomistaja kuolee. Tilinomistajan kuoleman jälkeen tilejä voivat käyttää vain kaikki kuolinpesän osakkaat yhdessä. Kuolinpesän osakkaat voivat kuitenkin yhdessä antaa tilinkäyttöoikeuden jollekin pesän osakkaista kuten esimerkiksi leskelle.Lesken ja kuolleen välillä tehdään ositus, jos ei ole avioehtoa eli leskelle tulee puolet yhteenlasketusta omaisuudesta. Eli jos kuollut oli varakkaampi, leski saa osituksessa erotuksen verran. Jos taas leski on varakkaampi, hän saa pitää oman omaisuutensa.Lisäksi leskellä on oikeus jäädä asumaan yhteiseen kotiin, vaikka osan siitä (tai sen kokonaan) omistavat lapset tai muut perilliset.Näitä ei voida muuttaa testamentilla, mutta jos leski on aikanaan suostunut avioehtoon ja kuollut on ollut varakkaampi, ei leski saa mitään kuolleen omaisuudesta, koska ositusta ei tehdä. Mutta silti saa jäädä asumaan yhteiseen kotiin.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat