Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Olemme lähdössä Kanarian saarille muutaman kuukauden kuluttua ja olenkin nyt aivan hermona miten selviän 1,5v. moniallergikon kanssa reissusta. Kaikki vinkit otetaan kiitollisina vastaan.

Sopivia ruoka-aineita ovat riisi, poro, hirvi, jotkut possut, kesäkurpitsa, kukkakaali ja päärynä. Maitona neocate.

Miten näiden ruoka-aineiden kuljetus lentokoneessa ylipäätään onnistuu? Saako matkustamoon ottaa ruokaa? Nesteitä ei ainakaan... Voisiko lihaa itse kuivattaa, tai tiedättekö, jonkun esim. hyvän säilykkeen? Pitäisi testata ennen matkaa. Olen käyttänyt poron ja hirvenlihaa vain pakasteesta. Saako paikanpäältä kesäkurpitsaa ja kukkakaalia? Päärynää nyt varmasti saa. Vaikeaa varmasti ostaa sieltä esim. kinkkua, mistä tietää sisältääkö soijaa, viljoja tms. Matkasta haluaisi kuitenkin nauttia ja sen tulisi olla mahdollisimman oireeton.

Mitä muita vinkkejä allergisen kanssa matkustavalle?

Kiitos jo etukäteen,

Larissa

Kommentit (7)

Finnairilla Helsinki - Köpis - Helsinki.



KOneeseen sai ottaa Piltti-purkkeja (sen ainoan joka meille kävi). Tyhjiä maitopulloja, korviketta jauheena ja jotain välipala soseista ja puurohiutaleita. Vedet ostin tarkastuksen jälkeen sekä koneesta saa tietty vettä maidon sekoittamiseen.



Ruuat oli pakattu erilliseen muovipussiin, jonka turvatarkastuksessa nostin esille. Kovasti sitä syynättiin, mutta kaikki saatiin ottaa mukaan.



Toivottavasti ei ole linja tästä tiukentunut. Meillä oli siis noin 8 tunnin aikana tarvittavat ruuat mukana, kun oli matkaa kentältä majoitukseen jne.

Kannattaa kysyä lentoyhtiöltä, mitä saa viedä matkustamoon. Minä aikoinani kysyi ja lentoyhtiöltä ja he ohjasivat kysymyksen muistaakseni ilmailuhallitukseen ja sain luvan viedä allergisen lapsen ruokia matkustamoon. Osa ruoista oli valmisruokapakkausissa ja osa jauhoina (riisipuuro ja Almiron Pepti). Ainakin lapsen tarvitsemat koko reissun maidot veisin matkustamoon. Sen lisäksi kannattaa pyytää, että käsimatkatavarat saa painaa yli 5 kiloa, koska se raja menee helposti yli, jos vie koko reissun ruokia.



Kannattaa siis selvittää asia suoraan lentoyhtiöltä ja hyvissä ajoin ennen reissua. Luukuilla olevat ovat varmaan tiukempia ja erivapaudet annetaan ihan jossain muualla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hei!

meillä poika ollut suunnilleen samalla ruokavaliolla kuin teillä, ja olemme matkustaneet paljon, ja retkeilty.

Matkalle lähtö on tietty stressaavaa.. pitää vain muistaa, että kyllä lapsi pärjää lomamatkan vaikka söisikin paljon yksipuolisemmin kuin kotona.

Tärkein lähtökohta on että lapsenne saa lämpöisessä riitävästi nestettä.



Meillä oli veteen sekoitettavaa almiron pepidia, joka tosi kätevää reissuissa kun pakkaa pieniin annos pusseihin.

Meillä kävi mustikka, joten raahailin mukaan valion litran tölkkejä pari. Ja niitähän on nykyään pieniä 2 dl pakkauksia.



Puuroista ja leivästä et maininnut. Kaupan tattarileipä säilyi muutamia päiviä. Lisäksi me tehtiin tattari, riisi, hirssijauhoista pieniä annospussukoita valmiiksi. Näissä oli valmiina ainekset muutamiin " rieska-leipäsiin" . Paikan päällä lisättiin vesi, rasva ja silputtua kesäkupitsaa. Sitten paistettiin pannulla jos ei uunia ollut. Tattarilettutaikina on myös kätevä retkieväs samalla idealla.



Hirveä ja poroa otettiin mukaan.

Kylmäsen lihalla on hyviä poro ja hirvisäilykkeitä (esim.hirvipata, poronkäristys). Meillä ei käyneet mausteet, joten sen vuoksi olimme tarkkoja mitä säilykkeitä voitiin ostaa. Muutama purkki riitti matkaan.

Poron kylmäsavulihaleikkelettä (vakuumipakattua kinkun tapaan) on kanssa ollut pikku paketti. Kun kuljettaa kylmäkallejen kanssa (suolaista, eikä rasvaa ei siis härskiinny niin nopeasti). Poron kuivaliha tietty paras. Saa siten riisikakkujen ja leivän päälle suolaista.

Joskus myös on kuivattu uunissa lihaa.



Kukkakaalia ja kesäkurpitsaa on ainakin meille löytynyt. Olikohan niin ettei bataattia jostain löytynyt.



Jos hotellihuoneessa oli keittolevy, keiteltiin bataatit ja riisi itse. Pakattiin tupperware kippoihin, kylmäkallet mukana ja pyydettiin ravintolassa lämmittämään lapselle. Tai Tilattiin riisiä, ja lisättiin omat porot ;)



Lentokone on hankala. Tarkistapa Finnairilta, saikohan erityistilanteissa ottaa lapselle ruokaa mukaan. Joku palstalla vierailija varmaan myös tietää. Meillä ei ollut enää vaikeita oireita kun tuo uusi ohjeistus tuli, otettiin mukaan maitojauhetta, leipää, banaania.



Kyllä matkanne onnistuu!! Luovuuttahan tuo vaatiin, ja ennakoimista. Eväiden ja kippojen kantamiseen mukanasi oletkin jo tottunut ;)







olen vain pakannut kaikki muut ruuat ja korvikkeet ruumaan meneviin, paitsi ne, joita tarvitaan lennolla. Ekalla reissulla mukana oli pelkästään riisijauhopuuroja (Holle, Dr. Kousa tai Muksu, jos sekin käy) sekä päärynäsosetta (silloin ainoa sopiva oli Frutapura, joka on jo poistunut markkinoilta).



Nyt viimeksi Kreikassa ruokavalio oli suunnilleen sama kuin teillä ja tein niin, että varmistin, että hotellissa on baarikaappi tai jääkaappi. Vielä parempi, jos huoneessa on keittolevykin. Otin puhtaasti kaiken mukaan, eli pieneen pehmeään kylmälaukkuun pakkasin kylmäkalleja ja yli kymmenen pilttipurkillista pakastettua ruokaa, kuten kesäkurpitsa-kukkakaali-poro-risottoa, ja riisijauholla suurustettua hirvikastiketta jne. Pakasteet olivat vielä jäässä perillä, jolloin laitoin ne heti jääkaapin pakasteosaa ja käytin niitä lähes koko viikon ajan (säilyvyyden arvioiminen on toki hieman haasteellista jääkaapin pakasteosassa). Riisiä ja riisipastaa voi lisukkeeksi keittää hotellissa, jos siellä on keittolevy - nekin otin kotoa mukaan, tosin Uncle Bensin riisiä löytyy kyllä periltäkin. Lisäksi pakastin mukaan sinisen Keiju-paketin (piti muutkin ruuat pakastettuna kylmänä ja perillä annoin sulaa jääkaapissa), sekä pakkasin kylmälaukkuun Vatajan nakkeja ja paistokinkkua. Aiemmin olin ottanut mukaan Virgino-rypsiöljypullon, kun Keiju ei vielä käynyt. Paikan päältä löysin meille sopivia hedelmiä, kuten päärynää ja poikani suorastaan rakastaa avokadoa, joten sitäkin löytyi tietty periltä. Lisäksi otin mukaan Hollen riisipuurojauheen ja sen lisukkeeksi päärynäpilttejä, sekä nyt kun kaura kävi, Elovenan pikakaurapuuroja. Meillä on aina mukana myös matkavedenkeitin ja pieni termari, jotta saamme puuron tehtyä kuumaan veteen Hollen jauheesta milloin vaan. Sillä voi tarvittaessa myös lämmittää tiskivettä, ellei hanasta tule lämmintä vettä, kuten tilanne oli esim. Thaimaassa.



Matkustamoon saa ottaa mukaan lapsen ruuat, joten otin sinne mukaan koneessa tarvittavat ruuat sekä yhden ylimääräisen ruuan kaiken varalta. Lisäksi otin mukaan korvikepurkin ja turvatarkastuksen jälkeen ostin sitä varten pullovettä (lentoemoiltahan saa kuumaa vettä tarvittaessa) ja lisäjuomiseksi ostin turvatarkastuksen jälkeen niin ikään Grandin pillimehuja. Kanarialtahan löytyy joitakin nektariinityyppisiä mehuja, mutta jos teillä on tosi tarkkaa, pakkaa jo kotona Grandeja ruumaan meneviin matkatavaroihin.



Leiväksi otin mukaan Farinan täysjyväriisileipäjauhosta tekemääni leipää, mutta se kuivuu nopeasti ja riitti siten vain pariksi päiväksi perillä. Hätätilanaksuiksi minulla oli mukana Rice&Ricen riisikeksejä ja riisipalloja, myös riisikakkuja ja Kallon riisimuroja on joskus ollut mukana. Riisijauhoja minulla oli varmaan myös mukana, koska taisin tehdä nakeista perillä nakkikastiketta pastan kanssa ja pilkkoa sinne joukkoon avokadoa ja päärynää, eli sovelsin kaikenlaista mitä pystyin.



Lääkkeet kannattaa pakata läpinäkyvään muovipussiin ja nostaa heti läpivalaisussa esille, ettei tarvitse sitten ryhtyä penkomaan. Aina on päästy kaiken muun kanssa koneeseen, paitsi ei kuumaa vettä täynnä olevan termarin (piti tyhjentää) ja pillimehujen kanssa (piti jättää turvatarkastukseen ja ostaa uudet kioskista).



Matka menee varmasti mukavasti, nauttikaa!!!

Meillä ainakin kreetalle mentäessä sai ottaa normaalia tuttelikorviketta koneeseen ja sit mulla oli pilttejä mitkä kävi,mustikkaa ja päärynää.Ruumaan pakkasin ison keon bataatteja joita sitten keittelin viikon aikana huoneistohotellissa=)Lihoja yms en ottanut mukaan,ja aattelin että kyllä viikko menee pelkillä kasviksilla/hedelmilläkin.Ja riisipuurojauhetta oli myös ruumassa mukana=)

vaikeasti allergisen lapsen kanssa ja tehnyt niin, että kaikki ruuat on pakattu rasioihin valmiiksi pakastettu ja viety kylmälaukussa pakasteena kohteeseen. Lapselle kävi vain pari ruoka-ainetta ja nekin 2 viikon pakastuksen jälkeen (bataatti, poro, munakoiso). Kohteessa piti tietysti olla pakastin. Kun ottaa tarpeeksi hienon hotellin niin sekin sujuu =) Eli meidän ruuat vietiin suoraan hotellin keittiön isoon pakasteeseen ja sieltä toivat joka päivä annokset minibaariin.



Lentäminen on siitä hankalaa nykyisin, että tällaisen lapsen kanssa olisi vaikea enää matkustaa, kun ruokaa ei voi rajattomasti kai viedä matkustamoon (?) ja jos laittaa ruumaan on se riski, että häviää. Emme myöskään saaneet Finnairilta lupaa viedä tarvittavia ruokia/juomia matkustamoon vaan pahoittelut siitä, että eivät jousta ja sympatiat virkailijan puolesta, jolla on itsellä (sata kertaa lievemmin) allerginen lapsi. Meidän viime matka peruuntui siis juuri uusien säännösten vuoksi, mutta nyt elämme jo allergiavapaata elämää =)))

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat