Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Heippa!

Tuossapa tuo kysymys tulikin, eli onko mahdollista että alle vuoden ikäinen vauva vierottaa itse itsensä rinnalta? Imetystuki-sivustolla sanotaan, ettei se ole mahdollista (lapsi ei halua tuolloin vielä luontonsa mukaisesti luopua äidinmaidosta) tai jos näin tapahtuu on se lähtöisin äidistä. Onko se näin?Meillä nyt se tilanne, että pian 11 kk täyttävä poika, ei oikein suostu enää rinnalle. Hirveät raivarit saa aina kun yritän rintaa tarjota. Tätä on nyt jatkunut muutaman viikon, ja tilanne pahenee koko ajan. Aiemmin söi hyvin vielä aamuisin, nyt takkuaa sekin :( Edelleen yritän imettää n. kolme kertaa päivässä (öisin ei ole syönyt enää viiteen kuukauteen). Itselläni on sellainen tuntu, että maitomäärä on romahtanut, välillä tuntuu että tuleeko maitoa lainkaan! Poika on myöskin aika kärsimätön, eikä millään malta imeä muutamaa sekuntia kauempaa. Eihän siinä ajassa heruminen edes ala.. Liikkuminen (konttaus sekä seisominen ja tukea vasten kävely) on myös tullut viime viikkoina kuvioihin, joten sekin edesauttaa sitä ettei imemiseen viitsi keskittyä.Tähän asti on menty pelkällä äidinmaidolla (korviketta ei ole saanut lainkaan). Nyt huolettaa äitiä kalsiumin saanti, vaikka kuukauden päivät on nyt hyvällä menstyksellä syönyt hapanmaitotuotteita ja toisinaan olen lehmänmaitoon tehnyt ruokaa (esim. puuroja ym.)Olin ajatellut imettäväni ainakin vuoden ikäiseksi, mutta, mutta... Nyt olisinkin tämän turhauttavan ja jopa ahdistavan imetyksen valmis lopettamaan, mutta miten käytännössä toimin? Alanko tarjota vauvalle pieniä annoksi " raakaa" lehmänmaitoa mukista vai miten edetä? Onko kokemuksia nopeassa tahdissa tavalliseen maitoon siirtymisestä n. 11 kk alkaen? Korviketta en haluaisi enää ruveta antamaan..Vertaiskokemuksia ja käytännön neuvoja kaivataan!!

Kommentit (11)

Tuosta laktoosi-intoleranssista...

Ehkä se on niin harvinaista alle kouluikäisillä, koska sitä ei tutkita?

Mitäpä sitä tutkimaan... antaa vanhempien valvoa. ;-)Jos meidän kolme vuotias syö tavallista jäätelöä illalla on ihan varmaa että yöllä hän huutaa ja itkee ilmavaivoja...

Laktoositonta maitoa juo tällä hetkellä ja nukkuu suht hyvin.

On kyllä kokeiltu tavallista maitoa aika ajoin mutta aina oireilee.Esikoiselle syötin aikanaan tuttelia... (koska se oli kotimaista;-) )

saattoi oksentaa kaaressa. Hirveästi pulautteli jne.

Kun siirryttiin puol vuotiaana velliin, tilanne rauhoittui.

Kolme vuotias jatkoi vauvana samaa rataa, söi vain paljon enemmän.

Kolmannen kanssa käytettiin nan standarttia. Ah mikä rauha! Ihana vauva. :)

Aina kun annettiin jotakin muuta, halvempaa korviketta, niin tuli parkua ja pulautteluja.

Nyt on täytyny tyytyä semperiin... onneksi tuota vanhaa kunnon nannia riitti ne ensimmäiset kriittiset kuukaudet.

Pientä kokemusta löytyy. :)

kiitos kaikille tsemppauksista ja kokemuksista!

Niitä taisin tässä juuri eniten tarvita :)Kyllä se tosiaan niin taitaa olla, että lapsi itsensä vierottaa kovaa vauhtia rinnalta, mutta kuten totesitte sehän on luonnollistakin.. Mutta sitten kun käy lukemassa aiheesta netissä ja siellä kerrotaan, mielestäni muuten ihan asiallisilla sivuilla, että näin ei luonnon mukaan voi tapahtua: Vaan alle vuoden ikäisen vierottuminen on lähtöisin äidistä ei vauvasta. Tokihan siinä pientä syyllisyyttä tuntee rinnassaan, että olenko toiminut väärin. Näin esikoisen äitinä ja muutenkin pienosena perfektionistina, sitä on varmasti asettanut itselleen monia turhiakin " tavoitteita" myös äitiytensä suhteen. (Kuten tämän vähintään vuoden kestävän imetyksen.)Täytyy myös se sanoa, että onhan tämä imetyksen loppuminen tavallaan oma surun paikka. Itselleni se on ainakin ollut, alkuopettelun ja -hankaluuksien jälkeen, miellyttävää. Mutta niinhän se on, että joskushan se päätös lopetuksesta on tehtävä, ja minun kohdallani se taitaa olla näinä päivinä. Neuvola ensi vkolla, silloin vielä varmistan heidän näkemyksensä asiasta ja varmistan tuon kalsium-asian.Kiitos vielä kerran vastanneille! Tällainen vertaistuki auttaa aina ja muiden ajatukset asetaa asioita taas uuteen uomaan :)Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

tuli vaan mieleen, että vastasit kyllä omaan kysymykseesi :) eli kyllähän se nyt näyttää siltä, että vauvasi on itsensä vierottanut, ja minusta pohdit asiaa ja stressaannut ihan turhaan.jotenkin tuntuu, että yritetään olla kauhean vauvantahtisia, mutta kun vauva tekee toisin kuin ohjekirjat ja " vauvamyönteisyys" sanoo, niin sitten halutaan väkisin jotain muuta. mun mielestä teidän tilanteessa on vauvantahtista vaan antaa sen imetyksen olla, koska on muutenkin mukavampaa sekä äidille että lapselle että ei tarvitse varsinaisesti vierottaa, vaan se tapahtuu itsestään, varsinkin kun sinun tapauksessasi on kyse jo isosta vauvasta, ei ihan pienestä. itse muistan vaan että vauva vierotti itsensä sen verran nopeasti, että itsellä oli tukalaa vähän aikaa, koska maitoa tulionko korvikkeen välttämiselle joku syy? ehkä kannattaa antaa korvikkeen ja normimaidon sekoitusta vähän aikaa ja siirtyä sitten lehmänmaitoon? se saattaisi olla vatsaystävällisempää. meillä ainakin vatsa meni vähän sekaisin tavallisesta maidosta, vaikka oli siis saanut korviketta sitä ennen pari kk:ta ja syönyt hapanmaitotuotteita vähän aikaa.rennolla otteella!

a.

Kaksi nuorinta lopetti 7 ja 8 kk iässä. Imetykset olivat kuin itsestään vähentyneet kerta päivään, ja sitten koitti se päivä kun ei enää kelvannut.

(Minuakaan ei kiinnostanut pureminen.)Neuvolan ohjeiden mukaan aloitetaan ensin hapanmaito tuotteilla, kuten jogurtilla. Vasta sen jälkeen siirrytään oikeeseen maitoon. (Minä tosin annan omalle lapselleni ensin laktoositonta maitoa reilusti yli vuoden vanhana. Toivon että lapsen vatsa kestää aikuisuuteen asti ;-) )

Korvike maito on sitä samaa lehmän maitoa, mutta vatsaystävällisempää.

Sitäpaitsi 2dl tetroja on kätevämpi pitää mukana kuin litran maitoja.

Minusta on tärkeintä että lapsi saa tarpeeksi nestettä...Jos lapsi itkee öisin syy voi olla maito... Kokemusta on.

Meillä poika 4 kk:n iässä kieltäytyi ottamasta tissi suuhunsa päivällä, yöllä viellä kelpasi, kun oli niin unissaan. 6,5kk:n iässä sitten kieltäytyi yölläkin ottamasta. Ei sitä voi sinne väkisinkään tunkea, jotan kyllä on mahdolista, vaikka joiden imetystukihenkilöiden mukaan ei olisikaan.

Hei,

minun lähes vuoden ikäinen tyttö ei saa rintaraivareita kun tarjoan rintaa mutta ei vaan syö sitä enää. Naureskelee tai imasee kerran ja kääntää pään pois. Pelkällä rintamaidolla mentiin ekat 6kk eikä ole korviketta syönyt lainkaan.

Meillä syödään rintaa enää illalla ehkä minuutin jonka jälkeen kääntää pään pois hamuaa tuttia suuhun. Mielestäni tämä on upea ratkaisu, lapsi osoittaa itse, että " kiitti riitti" :) Tavallinen maito ei vaan uppoa, ei puuron seassakaan kuin ihan vähän. Aamulla syö viilin kauraleseiden kera, ruokien sekaan vähän maitoa tai reilusti raejuustoa ja välipalana syö vähän tavallista rahkaa eli hapanmaitotuotteet maistuu jotenkuten mutta tavallinen maito ei sitten yhtään. Mutta en ole huolissani kasiumin saannista, jos muutamia viikkoja onkin vähän vajetta niin ei se ole vakavaa. Neuvolastahan voi kysyä mielipidettä esim. lisäkalkin antamiselle.

Jokaisella ruualla tarjoaa sitä maitoa niin kyllä se siitä pikkuhiljaa.

Meillä täytetään viikon päästä 1v enkä meinaa tarjota korviketta lainkaan, suoraan vaan lehmänmaitoon. Hapanmaitotuotteet aloitettiin 10kk iässä.Äiti, tyttö 17.1 ja poika 4vee


Esikoinen teki meillä juuri näin. Aloitin antamaan ihan tavllista maitoa mukista, kun rinta ei kerta kaikkiaan maistunut. Pulloon kyseinen lapsi ei koskaan oppinut ja miksi olisi pitänytkään oppia. Joi mukista sen minkä joi.Pikkukakkosen täysimetys lopetettiin pillereillä, pikkuallergigon aminohappovalmisteeseen siirtyessä. :o(Itselläni oli molemmilla lapsilla tavoitteena imettää mol. lapsia 2v ikään mutta ensimmäinen lapsi päätti toisin ja pikkukakkosen kohdalla asiat menivät ihan toisin.. No joskus käy näin.Jollakin olivat WHO:n suositukset hieman huonosti hanskassa. Kyllä ne suositukset koskevat kaikkia maita. Googlettamalla löytää faktat.Nyt ap:lle, ota kamera käteen ja ota kuva viimeisistä imetyksistä. Sitä imetystä kun äiti jää kaipaamaan.. ;o)Lila75

annettiin jo vähän ennen 8kk sekä esim riisipuuroa. Muuten on saanut vain rintamaitoa, ei juuri lainkaan korvikkeita. Palatessani työhön vauva oli 9,5kk ja isä jäi lapsen kanssa kotiin. Hän antoi pari viikkoa vauvalle 1:1 jauheeseen tehtyä korviketta lehmänmaidon kanssa sekoitettuna. Mitään oireita ei tullut. Jätettiin korvike sitten kokonaan pois n. 10kk iässä. Nyt lapsi 11kk ja ihan kaikki toistaiseksi tarjotut maitotuotteet uppoaa hyvin. Imetystä jäljellä aamuin ja illoin, joskus harvoin päivällä. Kalsiumin saannin turvaamiseksi pyrin keittämään puurot maitoon ja annan välillä sormiruokana juustoa. Tyttö syö myös pitkälti samaa ruokaa kuin muu perhe, mutta koska hampaita on vasta neljä, hienonnan ruuan maitoon.Eli edellisen tavoin sanoisin että rennosti vaan! Helpompaahan se on jos imetys loppuu itsekseen. Yli 6kk kestävällä imetyksellä ei tiettävästi ole terveyttä edistäviä vaikutuksia meillä länsimaissa (eri asia jos vauvalle tarjottava kiinteä ruoka on heikkolaatuista ja vesi likaista).

Poika oli vajaa 8kk kun rupesi huutamaan aina kun nostin paidan helmaa eikä suostunut rinnalle. Joskus iltaisin saattoi onnistua. Tätä ennen ei ollut suostunut juomaan korviketta lainkaan mutta sitten yhtäkkiä vetäisi jopa 200ml kerrallaan pullosta. Itse olin vähän suruissani koska olin suunnitellut myös imettäväni pitkään ja maitoa oli riittänyt aikaisemmin. Mietin että olikohan yösyöttöjen lopettaminen n. kuukautta aikaisemmin tyrehdyttänyt maidontuotannon. Pullostakin poika luopui omasta tahdostaan noin vuoden vanhana, ei yksinkertaisesti malttanut juoda. Meillä tilanne oli tietysti eri kun pullo oli alussa käytössä mutta voisikohan maitoa sekoittaa esim. piimään niin ei olisi niin rankkaa.Tsemppiä toivottelee Rietu ja poika 1v8kk.

Molly-Elle:

Lainaus:


Esikoiselle syötin aikanaan tuttelia... (koska se oli kotimaista;-) )

saattoi oksentaa kaaressa. Hirveästi pulautteli jne.

Kun siirryttiin puol vuotiaana velliin, tilanne rauhoittui.

Kolme vuotias jatkoi vauvana samaa rataa, söi vain paljon enemmän.

Kolmannen kanssa käytettiin nan standarttia. Ah mikä rauha! Ihana vauva. :)

Aina kun annettiin jotakin muuta, halvempaa korviketta, niin tuli parkua ja pulautteluja.
Olen muutamalta muultakin äidiltä kuullut, että jokin tietty korvike on aiheuttanut masuvaivoja. Toisilla se on ollut Tutteli, toisilla Nan, joillain joku muu. Mutta en jaksa uskoa, että laktoosi olisi masuvaivojen syynä, sillä kaikissa sitä on lähes yhtä paljon kuin äidinmaidossakin, eli n. 7g/100ml. Myös velleissä on laktoosia paljon (verrattuna normaaliin lehmänmaitoon), koska ovat korvikkeeseen tehtyjä.Ennemmin olen taipuvainen uskomaan yleisesti masuvaivojen syyksi (kun maitoproteiiniallergia on suljettu pois) esim. korvikkeiden hieman erilaiset valmistustavat (muistaakseni Tuttelissa on enemmän kermaa - tai näin olen antanut itselleni kertoa) sekä maidon homogenoinnin. Tiedän monia taaperoikäisiä, jotka eivät ole voineet juoda tavallista lehmänmaitoa (vaikka äidinmaito on maistunut eikä ole aiheuttanut mitään masuvaivoja - laktoosia äidinmaidossa on aina se n. 7g/100ml) siitä huolimatta, että tavallisessa lehmiksessä laktoosia on vähemmän kuin korvikkeissa. Mutta kun heille on annettu luomumaitoa, jota ei homogenoida (ts. rasvaa pilkota maitoon paremmin sekoittuvaksi), maito on kelvannut eikä aiheuttanut mitään masuvaivoja.En kuitenkaan käy kiistämään, etteikö teillä olisi joku lapsista harvinaisesti laktoosi-intolerantikko jo leikki-iässä!

Molly-Elle:

Lainaus:


Neuvolan ohjeiden mukaan aloitetaan ensin hapanmaito tuotteilla, kuten jogurtilla. Vasta sen jälkeen siirrytään oikeeseen maitoon. (Minä tosin annan omalle lapselleni ensin laktoositonta maitoa reilusti yli vuoden vanhana. Toivon että lapsen vatsa kestää aikuisuuteen asti ;-) )

Korvike maito on sitä samaa lehmän maitoa, mutta vatsaystävällisempää.
Itse asiassa äidinmaidossa on runsaasti laktoosia (=maitosokeria), sillä se on äidinmaidon päähiilihydraatti ja energian lähde. Laktoosi hajoaa ohutsuolessa glukoosiksi ja galaktoosiksi, ja tuo glukoosi on aivojen kehityksen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Korvikkeeseen laktoosia on lisätty, jotta sitä olisi suunnilleen saman verran kuin äidinmaidossakin (n. 7g/100ml). Tavallisessa lehmänmaidossahan laktoosia on vain n. 4-4,5g/100ml. On äärettömän harvinaista, että alle kouluikäisillä olisi laktoosi-intoleranssia. On toki olemassa sairaus, jossa laktoosi ei imeydy, mutta näitä vauvoja syntyy Suomessa todella harvoin. Tällaisessa tapauksessa vauva ei voi juoda pisaraakaan äidinmaitoa tavallisesta korvikkeesta puhumattakaan. Sairaus on elinikäinen.Korvikemaito on lehmänmaidosta proteiineja pilkkomalla ja vitamiineja ja kivennäisaineita lisäämällä tehtyä vauvan pääasiallista ruokaa, jota annetaan, jos vauva ei saa äidinmaitoa. Proteiineja pitää pilkkoa siksi, että ne voivat rasittaa vauvan munuaisia liikaa.*Mitä tulee vauvan vieroittumiseen alle vuoden ikäisenä, niin voidaan ajatella, että vauva ei [b]tietoisesti[/b] vieroitu niin nuorena. Tietoisuudella tarkoitetaan sitä, että vauva vain jonain päivänä päättäisi, ettei hän enää tarvitse äidinmaitoa. Ennemminkin vauva ajautuu vieroittumaan, ja syitä voi olla monia. Joskus tällainen ajautuminen voi johtua siitä, että imetyksiä systemaattisesti korvataan tai siirretään. Jos esimerkiksi masu täyttyy jatkuvasti muulla ruualla, ei vauvalla ehkä kiinnostus riitä rinnan imemiseen. Ja kun rintaa imetään vähemmän, myös muodostuvan maidon määrä vähenee, jolloin myös kiinnostus vähenee entisestään. Toki tämä ajautuminen johtuu myös vauvan luonteesta. Joitain vauvoja ei vain rinnan imeminen kiinnosta, kun on niin paljon muuta nähtävää ja tehtävää.Jos äiti toivoo imetyksen jatkuvan, on muutamia seikkoja, joita äiti voi niin halutessaan ottaa huomioon. Yksi on yöimetysten säilyttäminen, mikäli vauva ei itse niistä luovu, ja toinen on kiinteiden ruokien säännösteleminen, ts. maito pysyy vauvan pääruokana n. vuoden ikään saakka.Mutta jos vauva vieroittuu alle vuoden ikäisenä, ei siitä kannata syyllisyyttä tuntea. Tärkeintä on, että vauva saa ruokaa. Toki vieroittumista voi surra, etenkin, jos äiti oli toivonut imetyksen jatkuvan vielä jokusen aikaa.Keskimäärin suomalaiset naiset imettävät lapsiaan 8kk (Hannula 2003). Siihen nähden 11kk pituinen imetystaival on pitkä :)

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat