Vierailija

Ehdotus: Lukio tai ammattikoulu pakolliseksiJulkaistu: 11:57Marjukka Liitenhelsingin sanomatOppivelvollisuus pitäisi laajentaa kattamaan myös lukio ja ammattikoulu, ehdottaa Kalevi Sorsa -säätiön raportti sivistysyhteiskunnasta." Nykyinen oppivelvollisuusikä on ajalta, jolloin ihmisten katsottiin kykenevän omaksumaan täysivaltaisena kansalaisena tarvittavat taidot 16-vuotiaaksi mennessä" , kirjoittavat tohtori Tiina Tikka ja projektikoordinaattori Esa Suominen kirjassa, joka julkistettiin torstaina.Ikärajan asettaminen ei ole heidän mielestään enää tarkoituksenmukaista, kun yhteiskunta monimutkaistuu, teknologia kehittyy ja osaamisvaatimukset kasvavat.Tikan ja Suomisen mielestä koulutusjärjestelmän pitäisi olla sellainen, ettei nuori käytännössä voisi valita itseään ulos koulutuspolulta ennen kuin hänellä on hallussaan ammatillinen tai jatko-opintoihin kelpuuttava tutkinto.Raportissa vaaditaan myös nykyistä laaja-alaisempaa ja yleissivistävämpää ammattikoulutusta epävarman ja kapea-alaisen täsmäkoulutuksen sijaan.Tavoitteena tulisi olla elinikäisen työsuhteen sijaan elinikäinen työllistettävyys.Työelämän uusiin perustaitoihin kuuluvat muiden muassa tietotekniikka, vieraat kielet ja kulttuurit, yrittäjyys ja sosiaalisuus.Nämä aktiivisen kansalaisen ja työntekijän taidot eivät ole raportin mukaan riittävästi edustettuina minkään suomalaisen oppilaitoksen opetussuunnitelmissa sen paremmin lukioissa kuin ammatillisessa koulutuksessakaan.Tikan ja Suomisen mielestä ammatillisen ja lukiokoulutuksen erillisyys ylläpitää " epätervettä kulttuurista kuilua" koulujen ja opiskelijoiden välillä, luo kahden kerroksen kansalaisia ja estää järkevien ainekokonaisuuksien valitsemista.Alkuun pitäisi lisätä lukioiden ja ammattikoulujen yhteistyötä ja lopulta päätyä nuorisoasteen oppilaitoksiin, joista voisi valmistua ylioppilaaksi, ammattiin tai molempiin.Ehdotukset oppivelvollisuuden laajentamisesta toiselle asteelle ja ammattikoulun ja lukion lähentämisestä ovat olleet esillä aiemminkin, mutta ne eivät ole ottaneet tulta päättäjissä.Kalevi Sorsa- säätiö kertoo olevansa avoin ja sosiaalidemokraattinen ajatuspaja, jonka tarkoituksena on ylläpitää yhteiskunnallista, tasa-arvoa ja demokratiaa edistävää keskustelua.----------------Mitä mieltä? Itse en oikein osaa sanoa, toisaalta tosi harva lopettaa koulunsa yläasteeseen, toisaalta epämotivoituneet oppilaat hankaloittavat motivoituneiden, " vapaaehtoisten" oppilaiden opiskelua esim. ammattikouluun pakotettuina.

Kommentit (8)

varsinainen koulunkäyntipakko ei. Kaikkia työsopimuksia ym. kannattaisi tehostaa entisestään. Mutta niinhän kyllä on, että pelkällä peruskoulun päättötodistuksella on tosi heikossa jamassa, kun työpaikkoja hakee.T: Lukion ope

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siis 10 % nuorista jättää koulunkäynnin peruskoulun jälkeen eli eivät hae mihinkään tai sitten keskeyttävät amiksen tai lukion ennen valmistumista. Ongelma on siis suurehko. Toisaalta tuo uusi laki voisi myös edesauttaa sitä, että kouluja käytäisiin kun olisi " pakko" . Kun on vapaaehtoista niin monella on jo ihan väärä asenne ja koulu jätetään helposti kesken.Mutta ongelmana tosiaan olisi sitten se pakkopullamaisuus eli häiriintyykö muiden opiskelu jos osa on siellä " pakotettuina" jne. Mutta ei nykytilannekaan ole hyvä, kun moni nuori putoaa jo kärryiltä heti yläasteen jälkeen. Opinto-ohjausta tarvittaisiin paljon enemmän erityisesti yläasteella mutta myös esim. lukiossa. Lukiossa pitäisi mielestäni olla jatkuva opinto-ohjaus, nyt sitä voi olla yhden jakson ajan ekana vuonna ja yhden jakson ajan vikana vuonna.

toki voitaisiin määrätä jokin toisen asteen TUTKINTO pakolliseksi, mutta mielestäni ei pitäisi määrätä enempää KOULUA.Minulla on mies, jolla sittemminon todettu aspergerin oireyhtymä. Koulunkäynti oli hänelle yhtä helvettiä ja sen jatkaminen vielä peruskoulun jälkeen olisi ollut kidutusta - semminkin jos se olisi jatkunut jossain turhaakin turhemmassa " harjaantumiskoulussa" tai vastaavassa sairaseläke-reitissä, joihin eriyislapsia nykyään työnnetään. Sen sijaan, kun hän pääsi oppisopimuskoulutukseen, hän on nyt tuottava veronmaksaja, onnellinen ihminen ja jopa asiantuntija-asemassa työssään. Se koulumuotoinen opiskelu ei vain sopinut hänelle.

Minusta mennään metsään, jos yritetään ajaa ammattioppilaitosta ja lukiota yhteen. Ne ovat erilaiset opinahjot ja hyvä niin. Oli jo tarpeeksi, kun amk:a ja yliopistoa on siihen ajettu.Tietysti koulutus on tärkeä asia, mutta kyllä jokaisella pitäisi olla oikeus valita jokin toinen tie, jos siltä tuntuu!

lukion ja amiksen koettaa yhdistää. Lukio tähtää akateemisiin opintoihin, amis käytännön töihin. Tarpeellisia molemmat. Myös yliopiston ja amk:n pitäisin erillään.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat