Vierailija

Mua on aina eniten näissä suurlapsisissa lestadiolaisperheissä ihmetyttäneet käytännön asiat.Ajatellaanpa, että on nuoripari Pekka ja Liisa. Molemmat lestoja, joiden elämään ei ehkäisy kuulu. Nuoripari menee naimisiin ja etsii oman asunnon. Tuntuu ehkä turhauttavalta ostaa se rivarikolmio, kun kuitenkin on tiedossa, että lapsia on tulossa ainakin 10?No, ehkä Pekalla ja Liisalla on käynyt tuuri ja ovat hyväpalkkaisissa hommissa tai ehkä ovat perineet jotain ja päättävät rakentaa omatkotitalon. Mietikkääpä tätä problematiikkaa... Siinä missä tavalliset okt-rakentajat pohtii laittaisivatko sen neljännenkin makuuhuoneen miettivät Pekka ja Liisa riittääkö 4 20 neliön makuusalia lapsille ja onko neljä vessaa tarpeeksi.. Entä sitten eteinen? Henkilökohtaisesti tiedän, että 4-lapsisessa perheessämme on eteisessä kenkiä tosi paljon ja takit ja haalarit kaikki asusteet vie tosi paljon tilaa. Entäpä 10-lapsisessa perheessä?! Laskevatko Pekka ja Liisa jo rakennusvaiheessa eteiseen 12kpl 50 cm levyistä vaatekaappia kaikille perheenjäsenille..?Ydinkysymys onkin, että miten sitä oikein käytännössä valmistautuu elämään niin ison perheen kanssa? Kun ostaa niitä ekoja lastenvaunuja ei ehkä kannata ottaa niitä kaikkein halvimpia, kun tulevat kuitenkin 10 lapselle... Tai kannattaisiko ostaa hyvästä alennusmyynnistä samantien 3 polkupyörää, kun kuitenkin tulevaisuudessa tulee käyttöä?Vai onko todella niin, että Pekka ja Liisa elävät hetken kerrallaan ja lisää lapsia tulee sitten jos jumala suo ja ei kannata varautua siihen 10 lapseen kun jo kaksikin on lahja..?

Kommentit (8)

Mutta harvoin kukaan varastoon rakentaa ylimääräistä tilaa. Kun se Lestadiolaisuus ei aina kuitenkaan takaa suurta perhettä.

Yleensä juuri kodinhoitohuoneet on olohuoneen kokoisia ja kaappeja on keskimääräistä enemmän.t. lestamamma, jolla kolmesta lapsesta kaksi on tullut lapsettomuushoidoilla.

Ja asutaan vuokralla kerrostalokolmiossa. Ja vuokralla aiotaan asua niin kauan että saadaan jostain päin Suomea vakituiset työpaikat, tai edes niin että tiedetään että aiotaan asua niillä seuduilla pitempään. Sitten voisi alkaa etsiä omaa taloa, tai miettimään rakentamista. Rivarikolmiota en usko meidän koskaan ostavan, ihan siksi että haluamme kodiksemme ihan oman talon omalla pihalla. Talon koko kai riippuu siitä, montako lasta siihen mennessä on ehtinyt syntyä. ;)Mun lapsuuskotona oli kymmenen lasta, minä vanhin. Meillä oli tavallinen 5-makuuhuoneinen omakotitalo, omia huoneita ei tietenkään kenelläkään ollut, mutta ei ollut muillakaan siellä päin. (Paitsi joillain ainoilla lapsilla, mutta ne oli harvinaisia.) Sitä on tottunut tietynlaiseen tiiviiseen elämään ja siihen että ympärillä on ihmisiä. Meillä ei onneksi koskaan ollut sellainen metakka kuin naapurin 15-lapsisessa perheessä... Erilainen äänenkäyttökulttuuri ja varmaan luonnekysymyskin.No juu, kysymykseen takaisin. Me ostettiin tälle esikoiselle käytetyt Emmaljungan rattaat, todella hyväkuntoiset tosin. Jos meille toinen lapsi tulee, se varmasti nukkuu samoissa rattaissa. Ja varmaan vielä kolmaskin. Sitten katsotaan tilannetta uudelleen ja ostetaan lisää vaunuja, kaksostenrattaita tai mitä tarvitaankin. Ei me erityisesti olla suunnitelmallisesti ostettu tavaroita niin että ne riittävät viidelle tai kymmenelle lapselle. Ei meillä tässä vaiheessa olisi varaakaan sellaiseen. Ja kun ei tosiaankaan voida tietää, saadaanko niitä lapsia tän ekan jälkeen ollenkaan. Kestovaippoja hankkiessa ja tehdessä olen kyllä ajatellut niiden olevan erityisen kannattavia, kun luultavasti niille tulee useampi käyttäjä. :)Mutta käytännössä eletään enemmänkin päivä (tai vuosi) kerrallaan ja katsotaan mitä eteen tulee. Onneksi ne kymmenenkään lasta eivät tosiaan tule kerralla, vaan yleensä yksitellen. Ehtii siinä sitten varautua aina kulloiseenkin tilanteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niissä suurissa perheissä joita tiedän, on joko vaihdettu kerros/rivitaloasuntoa suurempaan kun käy ahtaaksi, tai sitten rakentaessa jätetty varaa yläkerralle.

Hankinnat kannattaa varmasti tehdä niin, että huomioi kierrätyksen ja ostaa kestävää käyttötavaraa. Polkupyörätkin vaikkapa on helppo siirtää lasten kasvaessa seuraavalle ja ostaa vanhimmalle uusi kun sitä tarvitaan.Isoa perhettä ajatellessa ei aina muista, että harvoin kenellekään tyhjästä tupsahtaa viittä tai kymmentä mukulaa, ei lähtökohdan tarvitse mikään kartano olla. ;) Vanhimman ja nuorimman sisaruksen välillä voi olla vaikka parikymmentä vuotta, olipa perheessä lapsia kolme tai kolmetoista. Tiedän perheitä, joissa vanhimmat lapset ovat asuneet jo poissa kotoa, kun nuoremmat sisarukset ovat syntyneet, jolloin pienempikin koti on riittänyt mainiosti käymättä ahtaaksi.

Me rakennettiin pari vuotta sitten " lopullinen" talo, ei siis aiota enää tästä muuttaa kuin korkeintaan sitten joskus pienempään kun perhe alkaa pienentyä.Me laskimme että viisi makuuhuonetta riittää kyllä, jos 2 lasta/huone, ja jos lapsia tulee enemmän kuin 8 niin siinä vaiheessa kun pienimmät muuttaa pois äidin ja isän makuuhuoneesta (joskus parivuotiaana), vanhinmmat on täysi-ikäisiä eli todennäköisesti muuttavat omilleen. Jolloin siis vapautuu huoneita.Meillä on kaksi eteistä, ns aikuisten eteinen, josta kuljemme me aikuiset + vieraat jne, ja sitten lasten eteinen, jossa on 2 metriä naulakkotilaa ja runsaasti säilytystilaa päähineille, käsineille, kengille, kypärille jne.

Kolmiossa voi hyvinkin vierähtää viisi-kuusi vuotta ennen kuin rupeaa ahtaaksi käymään neljännen tullessa. Ehkä kannattaa rakentaa se ok-talo yläkertavarauksella tai laajentaa jos 4 makkaria tuntuu liian pieneltä.Meillä on viiden ihmisen ulkoilukamppeet seuraavassa tilassa: 120cm levyinen tankokaappi, jossa yksi kiinteä ylähylly, tavallinen hattuhyllysysteemi ja matala kirjahylly, jossa kuusi koria. Kengille on 8 parin vetoinen kenkäteline ja parit kengät lattialla kuitenkin. Mahtuu vaunutkin siihen ja lattiapinta-alaa menee 120x150cm. Se on miten sen järjestää ;)Tavaran määrä ratkaisee paljon. Ei tartte olla het montaa kenkäparia tai toppahaalaria. 1-2 riittää. Uusia saa kaupasta kun tarvitsee. Kaappeja kans. Urheiluvälineitä ostetaan kun tarvitaan tai tiedetään tarjouksen aikaan, että taatusti on käyttäjä muutaman kuukauden sisään. Tarjouksia tulee aina... Vaunut voi olla edullisetkin tai käytetyt, kunhan on kestävää merkkiä.Varmaan suurin osa katsoo tilanteen hetki kerrallaan eteenpäin tai lyhyellä aikavälillä. Pesukoneen laatuun kannattaa kyllä satsata ;)

itse lestaadiolaisena perheenäitinä olen ottanut rakennusvaiheess a huomioon et voipi tulla isokin sakki. 5 makkaria meillä on ja ne kohtuu isoja. laajentaa emme aio vaikka tuilisi perhettä enemmänki(nyt kuudes tulossa), koska vanhimmasta päästä muutaman vuoden perästä alkaa porukka lähteä opiskelemaan ja näin tulee tilaa.

Meil on isot vaatehuolto- ja säilytystilat sekä eteiset. Kuraeteinen erikseen...

Osa kavereista on rakentanu talonsa laaajentamisvaralla tai yläkertavarauksella.

Ei tämä niin kummoista ole. Päivä kerrallaan eletään ja yritetään tehdä joissain asioissa kauaskantoisia valintoja, muttei ihan iaina onnistu.

kun ensimäinen lapsi synyi, ostimme vaunut käytettynä. EI siinä vaiheessa osaa ajatella että näiden on sitten kestettävä kymmenellä vauvalla, kun ei sitä tiedä paljonko niitä lapsia tulee. Ei läheskään kaikilla lestadiolaisilla ole isoa perhettä. Myös polkupyörä on ostettu sille vanhimmalle aina kun tarvii isomman, ja pieneksi jäänyt periytyy sitten seuraavalle. Kaikki pyörät on ostettu käytettynä. Sama systeemi urheiluvälineissä paitsi että niitä on kyllä ostettu uutenakin, yleensä tarjouksesta.

Alaasteella miulla oli kaveri, jonka perheessä oli 7 lasta. Ihan normaali omakotitalo niillä oli, mutta kellään lapsista ei kyllä ollut omia huoneita. ja eteisessä muistan olleen pitkän naulakon ja hirveästi kenkiä!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat