Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Vauvalle tuli juuri 1v täyteen. Niin on vain hidas lähtemään liikkeelle, että fysioterapeutin " potku peppuun" on nyt paikallaan. Isokokoinen poika: ryömii, muttei juuri muuta osaakaan... ei esim pääse itse istuma-asentoon, ei konttaa, ei nouse itse jaloilleen/polvilleen. Muutoin aurinkoinen ja seurallinen vauva. Mielestäni ymmärtää puhetta (oppi juuri esim vilkuttamaan), mutta tämä liikkuminen vain on kömpelöä. Rakenteellista vikaa ei ole löydetty. Onko siis muilla tällaisia " hitaita" taaperoita? Millaisia kokemuksia fysioterapiasta, miten lapsesi on lähtenyt liikkumaan?

Kommentit (11)

mutta meidän tyttö on myös " hidas" liikkeissään.. oppi istumaan itse 6kk ikäisenä ja siinä hän sitten istua napotti 11kk ikään saakka kunnes oppi konttaamaan.. nyt hän on 1v 2kk ja konttaamalla mennään edelleen eteenpäin,nousee tosin tukea vasten mutta ei vielä aikomustakaan lähteä kävelemään.. :) mutta veikkaampa että " vika" on siinä että tyttö on hoksannut ensin tuon puhumisen, hän osaa sanoa monta sanaa ja matkii muiden puhetta,sekä omaa siansaksaa tulee myös taukoamatta ;) enkä ole yhtään huolissaan,hitaasti mutta varmasti eteenpäin :)

että isokokoisia, hitaita liikkeellelähtijöitä on muillakin! Meillä vauva pyörähtää kyllä selältään hyvin nopeesti vatsalleen (tosin takaisin selälleen ei oikeastaan pääse kuin ihan vahingossa) ja lähtee mönkimään ryömimällä eteenpäin, mutta polvien koukistus konttausasentoon tuntuu olevan aivan kauhistus. Jos hänet yrittää laittaa konttausasentoon, kädet menee puolestaan aivan makarooniksi ja lysähtää naamalleen... Meilläkin on nyt ihan parin viikon aikana alkanut hinata itseään pepullaan, mutta edelleenkään ei yritä yhtään nousta jaloilleen. Lohduttavaa kuulla että 2-3 vuoden päästä eroa ikätovereihin ei välttämättä huomaa. Mukavaa jos jaksatte ilmoitella täällä fysioterapian etenemistä, pienikin vauvan kehittyminen on nyt SUURI asia ja ilon aihe! :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

ensimmäistä kertaa fysioterapiaan.Meillä siis yhtä hidas liikkeelle lähtijä. Ikää pojalle tuli juuri 1v1kk, mutta taidot on vähän jälkijunassa.

Ryömimään oppi 10 kk ikäisenä, pian sen jälkeen lähti peppukiitoon kun istui lattialla. Nyt menee pepullaan sellaista vauhtia, että ei mikään muu treenaus edes kiinnosta. Ollaan yritetty pitää mahallaan, mutta nyt se keksi, että kun nousee konttausasentoon (ja tämänkin oppi ihan just),niin siitä pääsee istumaan ja taas liikkumaan pepullaan. Ja tuosta istuma-asennosta on kyllä tosi hankala kuvitella pojan nousevan seisomaan.Saa nähdä mitä ohjeita saadaan fysioterapiassa. Ei meilläkään neuvolassa oltu mitenkään huolissaan, itse kysyin tuota terapiaa ja kyllä th sitten sanoi, että voihan se olla ihan hyvä käydä.Ruuminrakenteeltaan poika on jässikkä eli massaa löytyy, reilu 12 kg, joten kyllä tuossa kantamista on.Itse kyllä toivoisin, että alkaisi pian edes treenaamaan seisomaan nousua ja kävelyäkin. Tuntuu niin vauvalta vielä:).

Meillä alkoi pojalla fysioterapia n. 8kk iässä, oli hypotoniaa eli heikko lihajänteys. Konttausasentoon nousemisesta aloitettiin, istumaan poika oppi vähän ennen 1-vuotispäivää ja kävelemään 1,5-vuotiaana. Kaikkiaan jumppaa oli toista vuotta. Mieleisiä ja hauskoja hetkiä olivat pojalle. Nyt viisivuotiaana ehkä jonkun verran kömpelyyttä ja hienomotoriikan ongelmia.

Meillä on hyviä kokemuksia esikoisen kanssa fysioterapiasta. Hän oli vauvana myös hidas liikkeelle lähtijä, ryömi 9kk vanhana, sitten vuoden paikkeilla lähti peppukiitoon, jalat eivät varanneet alle vielä 1v. Yksivuotiaana sitten fysioterapiaan. Siellä opeteltiin oikeita liikesarjoja ja peppukiidon suhteen neuvottiin, että lasta tulee aina pitää vatsallaan lattialla ja kun kiitää niin pitää ohjata edessä oleva jalka taakse ja konttausasentoon. Niin tehtiin aina vaikka tyttö hermostui, mutta oppi pian konttaamaan. Konttaaminen on tärkeää kuulemma, eli pitäisi ainakin jonkin aikaa kontata ennen kävelyä. Terapeutti neuvoi myös miten lasta voi auttaa liikkumisessa ilman että auttaa liikaa tai tekee puolesta. Tyttö lähti kävelemään vasta 1v 9kk vanhana mutta " diagnoosina" vain hidas karkeamotorinen kehitys ja nyt kohta neljä vuotiaana menee kuten muutkin, juoksee ja hyppii jne.


Oli käden vuoksi, ei vikaa varsinaisesti, mutta neuvolalääkärin mielestä ei ojentanut tms tarpeeksi. Käytiin 5x fysioterapiassa, jossa sain hyviä vinkkejä vauvan liikutteluun ja houkutteluun juuri kääntymisen yms. suhteen. Meillä oli myös hidas liikkeellelähtijä.

Nyt on vuoden vanha ja juuri oppi kävelemään tuen kanssa. Ei pitänyt kiirettä siis siinäkään asiassa. Huomasin, että ihan turha oli esim. konttausasentoon yrittää laittaa " etukäteen" , lysähti heti alas. Kyllä ne jutut sieltä tulee omalla painollaan ja tahdillaan jos ei mitään vikaa ole joka estäisi sen.Suosittelen kyllä lämpimästi ja vauvamme tykkäsi kyllä näistä leikkituokioista.Meillä myös peppukiitäjä. Ja itsekin ollaan mietitty, että parempi olisi pitää mahallaan, että lähtisi vaikka konttaamaan. Mutta poikapa keksi, että pääsee mahaltaan konttausasentoon ja siitä peruuttaa istumaan ja taas pääsee eteenpäin pepulla.

Ei todellakaan siis yhtään edes yritä konttausta. Meilläkin pojan jalat on makaronia, tosin nyt on muutaman kerran saatu poika seisomaan rahia vasten kun on ollut tarpeeksi hyvä houkin edessä.Niin ja vielä se kurja juttu, että poika ei käänny selältä vatsalleen. Kun laittaa selältä vatsalleen, niin siinä sätkii kun väärinpäin oleva koppakuoriainen. Kovin halukkaasti ei ole edes yrittänyt kääntymistä, vaikka on houkuteltu. Joskus harvoin kääntyy jotain tavaraa kurottamaan, mutta pääsee kyljelle ja siitä kiepsahtaa sitten takaisin selälleen kun toinen olkapää ja käsi ottavat vastaan kääntymistä:(.

...ihan vain josko jollakulla on vielä kokemuksia hitaasti kehittyvistä taaperoista. Meillä poju oppi juuri nousemaan itse istuma-asentoon, mutta peppukiidolla jatketaan, konttausasentoon pääseminen tuntuu olevan työn ja tuskan takana...

Jekka:

Lainaus:


Vauvalle tuli juuri 1v täyteen. Niin on vain hidas lähtemään liikkeelle, että fysioterapeutin " potku peppuun" on nyt paikallaan. Isokokoinen poika: ryömii, muttei juuri muuta osaakaan... ei esim pääse itse istuma-asentoon, ei konttaa, ei nouse itse jaloilleen/polvilleen. Muutoin aurinkoinen ja seurallinen vauva. Mielestäni ymmärtää puhetta (oppi juuri esim vilkuttamaan), mutta tämä liikkuminen vain on kömpelöä. Rakenteellista vikaa ei ole löydetty. Onko siis muilla tällaisia " hitaita" taaperoita? Millaisia kokemuksia fysioterapiasta, miten lapsesi on lähtenyt liikkumaan?
meidän laitettiin tyttö 1v. kanssa fysioterapiaan.

tyttö oli peppukiitäjä.. ei oppinut konttaamaan ennen kuin oppi kävelemään tukea vasten.

Tukea vasten oppi nousemaan 1v2kk ja saman tein meni pitempiä matkoja , 1v3kk käveli, 1v4kk oppi konttaamaan. nyt on 2v 10kk ja meno on kova.

mutta meidän lapsi oppi juuri ja juuri konttaamaan vuoden vanhana. Ensiaskeleet otti vasta puolentoista vuoden ikäisenä ja nykyään, kun pian täyttää kolme, en meinaa pysyä perässä.

Meilläkin lapsi oli isokokoinen; pitkä ja roteva, joten luulen, että se hidasti liikkeellelähtöä. Neuvolassa henkilökunta oli niin vanhoja konkareita, jottei hötkyillyt asiasta ihmeemmin.

Kenkuinta oli tietenkin se, kun lasta piti nostella autoon ja kantaa portaita. Selälle se kävi.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat