Vierailija

Tullut kuulemma Belgiasta vihannespussissa. Potilas on selvinnyt asiasta pienellä järkytyksellä...

Kommentit (8)

Hiiren pää potilaan lautasella JoensuussaPohjois-Karjalan keskussairaalan johtajaylilääkäri väittää tiukasti, että kyse todellakin oli hiiren päästä.Ruokahuollon vastaava kysyy: Missä on loput hiirestä?

Pohjois-Karjalan keskussairaalan potilaan ruokailu keskeytyi ikävissä merkeissä.Sairaalapotilaan ateria keskeytyi, kun lautaselta löytyi höyrytetty hiiren pää. Tapaus sattui Pohjois-Karjalan keskussairaalan sisätautiosastolla keskiviikkona.Epäilyjä hiirten ruumiiden jäänteistä valmiselintarvikkeissa putkahtaa aika ajoin. Yleensä ne osoittautuvat tarkemmassa selvittelyssä perättömiksi.Nyt Pohjois-Karjalan keskussairaalan vs. johtajaylilääkäri Antti Turunen kuitenkin vakuuttaa tiukasti Karjalaiselle, että kyse todellakin oli hiiren päästä. Hänen mukaansa pää oli edelleen tunnistettavassa kunnossa. Ensimmäisenä havainnoista ilmoitti potilas, jonka lautasella hiiren pää oli.Potilas ei ehtinyt syödä hiirtä. Turunen toteaa, että sen syöminen olisi voinut olla hyvin vaarallista.Koska potilas selvisi säikähdyksellä, vahinkokorvauksia tuskiin maksetaan, Turunen arvioi. Vaatimuksiakaan ei potilaalla ole ainakaan vielä ollut. Turunen kieltäytyy spekuloimasta mahdollisilla korvausvelvoitteilla.Antti Turunen kertoo, että kerta oli ensimmäinen, kun potilaan lautaselle päätyi hiiri.¿ Teoriassa on ollut tiedossa, että tällaista voi sattua, koska suuria ruokaeriä käsitellään koneellisesti, hän sanoo.Löydöstä huolimatta sairaalan ruokailut jatkuvat normaalisti.Pohjois-Karjalan keskussairaalan hallintopäällikkö Sakari Kela kertoo, että pää oli peräisin Belgiasta tuodusta pakastevihannespakkauksesta. Päätä ei yksinkertaisesti huomattu, kun ruokaa annosteltiin lautaselle.Pakestevihanneserä otettiin lähempiin tutkimuksiin, eikä sitä tarjoilla potilaille.Ruokahuollon vastaava Anja Kuittinen kertoo, että pää oli kuin veitsellä leikattu. Hän esittää kysymyksen: Missä on loput hiirestä?Joensuulaisviranomaiset tutkivat loput vihannekset, kun työt taas maanantaina alkavat.Sakari Kelan mielestä on oletettavaa, että kyseessä ei ole ollut pelkästään sairaalalle tarkoitettu vihanneslähetys, jossa hiirenpää oli.¿ Vihanneserä on kiertänyt eri tukkuportaiden kautta ja onnettomuudeksemme PKSSK:n keittiölle tuli sellainen säkki, jossa tuo hiirenpää sitten oli. Yhtä hyvin se olisi voinut löytyä jossakin koulussa, päiväkodissa tai ravintolassa, joka käyttää myös kyseisiä tuotteita, hän toteaa.¿ Muu osa tuosta kirotusta hiirestä voi putkahtaa esille ihan missä vaan, Sakari Kela jatkaa.Lue lisää ja katso pakastetun hiiren kuva Karjalaisesta huomenna!

Hiirestä voi löytyä salmonellaaKeskussairaalaan päätynyt eläin on todenäköisesti belgialainen pikkumetsähiiri.Hiiri oli voinut aiheuttaa vakavan ruokamyrkytyksen, mikäli ruokailija olisi epähuomiossa syönyt erikoisen annoksensa Pohjois-Karjalan keskussairaalassa.Metsäntutkimuslaitoksen professorin Heikki Henttosen mukaan hiiren mukana voi levitä muun muassa salmonellaa sekä yersinia tuberculosis -bakteeria. Yersinia on aiheuttanut viime vuosina Suomessa useita ruokamyrkytysepidemioita.Tutkijan mukaan on tautien kannalta olennaista, miten hyvin eläin on ruoanlaiton yhteydessä kypsennetty.¿ Mikäli eläin olisi esimerkiksi hyvin keitetty tai muuten täysin kypsä, bakteerit ja virukset olisivat kuolleet. En tosin usko, että hiirestä olisi tässäkään tapauksessa esikypsennyksien jälkeen syntynyt erityisen suurta infektioriskiä, Henttonen arvioi.Suurtalouskeittiöissä vihannekset kypsennetään nopeasti kostean höyryn avulla. Höyrystäminen on erittäin nopea, kestoltaan vain joitakin minuutteja. Vihanneksia ei kuumenneta sataan asteeseen kuten keitettäessä. Keittiöt valvovat toimintaansa säännöllisellä omavalvonnalla.Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tuonti- ja markkinavalvontayksikön yksikönjohtaja Kyösti Siponen pitää tapausta vakavana, joskin erittäin harvinaisena. Epäilyksiä juuri hiiren tai sen osien löytymisestä tulee Eviran tietoon erittäin harvoin.Professori Henttosen mukaan löydetty eläin on todennäköisesti pikkumetsähiiri, joka on Belgiassa hyvin yleinen hiirilaji. Karjalaisen valokuvien perusteella tehdyn tunnistuksen mukaan pikkumetsähiireen viittaa erityisesti kuonon suippo muoto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat