Vierailija

Kuinka paljon teillä esim. 12-14 -vuotiaat tekevät kotitöitä? Meillä 13v. poika ja aika retuperällä on tainnut olla kasvatus kotitöiden suhteen, kun joka pikku hommakin aiheuttaa räjähdyksen Nyt olen alkanut "vaatimaan" enemmän esim. petivaatteiden vaihto, oman huoneen siivous, roskiksen tyhjennys jne. Mutta kapinaa joka asiassa. Miehen mielestä pitäis vaan antaa pojan olla, kun "onhan se koulunkäynti rankkaa". No, onhan meillä vanhemmilla työmme ja silti on jaksettava kotitöitä. Mielestäni kohtuullisessa määrin pitää vaatia hommia tekemään, vaikka se aiheuttaisi vastarintaakin... Olenko oikeassa? Ja kertokaa mitä hommia teidän samanikäiset tekevät ja kuinka "mielellään"?

Kommentit (8)

¨Meillä jokaislla on tietysti omat tapamme ja tyylimme, enkä tarkoita nyt pahalla...Veljeni joka on 17v kyllä "naputtaa" tiskaamisesta tms mutta kuitenkin tekee kun pyytää tekemään ja tyttäreni joka on 8v, häneltä olen ns vaatinut oman huoneen siivouksen ja aluslakanan + tyynyliinan vaihdon omaan sänkyynsä... No, ja mutta voiko tyttöjä ja poika verrata keskenään tietyssä asioissa, en tiedä... Mutta luulisin "kapinan" kuuluvan juuri ikävaiheeseen --> itsenäistyminen, varhaisnuori, murrosikä... jneKorjatkaa jos ooen aivan hakoteillä...!

jos ei ole pienestä pitäen opettanut lapselle pikkuhiljaa koti hommia niin turha niitä on alkaa teininä opettamaan koska kaikki muutkin kriisit on sillon pahimmillaa. se kiristää vaan lisää hermoja ja ärsyttää. kokemusta on. se on teiän vanhenpien oma häpiä jos ette oo pikkuhiljaa ruvennee pienempänä opettaa. multa ei oo koskaan vaadittu kotitöiden tekemistä ja sitte ku sitä ruvettiin 14 vuotiaana vaatimaan nii tuntu että koko maapallo räjähtää. Nyt oon jo sen verran iso että tajuan että niitä täytyy tehä halus ti ei, ellei sitte halua olla sika ja asua läävässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

pyydä, vaadi ja huolehdi, että tekee. Siinä on se ydin.jotainhan voisi alkuun tehdä yhdessä ja samalla oppia siitä kuinka ne tehdään. meillä 13v päivittäin tyhjää tiskikoneen, huolehtii omat vaattet pyykkikoneeseen,petaa,vie roskat ja tarvittaessa imuroi, pesee lattiat, esivalmistelee ruokaa,hakee pyykit narulta, vie omat puhtaat vaatteet kaappiinsa sekä käyttää koirat ulkona.joskus napisee enemmän joskus taas vähemmän.. vastaavasti saa hiukan kalliimman lasketteluvaatteen tai leffalipun tai kyydin tarvittaessa jonnekin kaverille multa napisematta.esim ruokaa voi tehdä yhdessä niin samalla oppii paljon ja on "laatuaikaa"!

peruskotitöitä. Jos muuttaa omilleen eikä hallitse edes lakanoiden vaihtoa, niin aika heikoin eväin mennään.Koulunkäynti on rankkaa, mutta käsittääkseni kyseessä ei ole vain teidän vanhempien, vaan myös sen 13-vuotiaan pojan koti. Jokainen osallistuu kodissaan kotitöihin, ainakin vähän.Entäs jos kokeilisitte sellaista systeemiä missä poika itse voi valita tekeekö kotitöitä vai ei, josta ei aiheudu muille haittaa? Vaikka lajittelette pyykit märkinä pojan vaatteet omaan koriinsa ja kehotatte ripustamaan omansa. Jos niitä ei ripusta, niin kuivuvat kurttuiseksi mytyksi -> nuorelle valinta luistaako ripustamisesta vai käyttääkö kurttuvaatteita.

Meillä on ollut lapsilla käytössä ns. siivousviikko ma-su. Jokainen on hoitanut omalla viikollaan seuraavat tehtävät: roskapussien viennit, keskellä viikkoa kerran talon yhteisten tilojen imuroinnin (toisten huoneita ei tarvitse imuroida, vain ne tilat, joita kaikki käyttävät) ja viikonloppuna wc:n pesu (pojat omalla viikollaan poikien wc ja tytöt tyttöjen wc). Lisäksi tehtäviin on kuulunut ennen yhteisten ruokailujen alkamista pöydän kattaminen ja ruokailun jälkeen pöydän siivoaminen.Jatkuvat tehtävät: Jokainen on vienyt omat likapyykkinsä oikeaan koriin (punaiset, tummat, vaaleat jne.)Olen pessyt pyykin ja niputtanut puhtaan pyykin jokaiselle omiin pinoihinsa, jotka lapset ovat vieneet kodinhoitohuoneesta omiin kaappeihinsa. Murrosiän myllerryksessä puhtaat vaatteet kyllä joskus päätyivät sängylle tai jopa lattialle, mihin tahansa muualle, mutta ei kaappiin. Jokainen on joka pe tai la järjestellyt oman huoneensa, imuroinut sen ja pyyhkinyt pölyt. Viikkorahan saa vasta sitten, kun oma huone on siivottu.Pidän tärkeänä sitä, että pojat ja tytöt oppivat molemmat esim. imuroinnin, pölyjen pyyhkimisen ja wc:n pesun, ettei tarvitse vasta omassa asunnossa opetella. Iästä riippuen ovat vaihtaneet myös petivaatteensa itse. Ruokaa ovat saaneet laittaa, jos ovat halunneet. Samoin paistaa vohveleita tai lettuja. Eipä ole minun tarvinnut enää vuosiin lettuja paistella :)Syksyllä ja keväällä kaikki osallistuvat pihalla lehtien haravointiin -kuka enemmän tai vähemmän kiukutellen... Samoin esim. joulusiivous ja muut isommat siivoukset on tehty yhdessä. Olen huomannut, että mitä pienempi lapsi, sen innokkaammin osallistuu.Jokaiselle on pahimpana murrosiän aikana tullut kapinointia näitä tehtäviä vastaan: "ei huvita", "onks aina pakko?". Samoin, jos olen pyytänyt vaikkapa postin hakemaan:, "miks aina minä, eiks joku muu vois hakee?" jne. Olen kuitenkin yrittänyt vaatia näiden tehtävien hoitamisen.Nyt enää 12v tyttö ja 16v poika asuvat kotona ja hoitavat vuoroviikoin siivousviikkonsa. Isommat asuvat omissa asunnoissaan ja myös pojat osaavat pitää asuntonsa kohtuullisesti siivottuina, joskus jopa hyvinkin siisteinä. Kun 16v poikani käy isosiskonsa luona yökylässä, hän saattaa siivota siskonsa asunnon sillä aikaa, kun sisko on töissä -ihan vain kivana yllätyksenä siskolleen:) Kotona taas taistellaan saman pojan kanssa oman huoneen siivouksesta ja siivousviikon tehtävistä...En muista tarkkaan, että minkä ikäisinä lapset ovat siivousviikkonsa aloittaneet. Ehkä n. 8-10 v tai aiemmin, jos ovat itse olleet innostuneita ja halunneet "oman" siivousviikkonsa, kun isommillakin on :)

Ja tyhjentää välillä ruokapöydän, kattaa sen. Osallistuu ruoan laittoon. Ja kun on siivouspäivä niin tyhjentää ainakin leluja pienten kaverina lattioilta. Putsaa koirahäkkiä sillon tällön. No joskus mutistaan mutta useimmin ei. Nää jutut on vain puhuttu selväksi. Että en minäkään yksin pönttöön pissaa ja silti se pitää mun pestä. Ja en mä yksin syö mut silti pitää tehdä kattilallinen keittoa. Ja kun sai kerran huoneensa tosi siistiksi niin nyt on ihan himo siivoaan sitä. Haluukin pitää sen siistinä. Tykkää kuulla kehuja huoneensa kunnosta :)

Jos kapinoivan teinin palkitsee sillä ettei hänen tarvitse tehdä mitään vaan annetaan olla, niin hän saa kapinoinnistaan palkinnon. Sitten kun pitäisi tehdä niitä kotitöitä, niin miksi ihmeessä vaivautua kun kapinoimalla saa isin ja äidin tekemään ne puolestaan.Yhteisessä kodissa jokaisella on velvollisuuksia, määrätkää teinille omat hommansa ja jos niistä luistetaan jatkuvasti, niin siitä seuraa sanktio. Monelle nuorelle peliajan menetystä tehokkaampi rangaistus on poistaa hänen huoneestaan ovi.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat